Βόρεια Μακεδονία: Στη Χάγη κλήθηκε ο Ahmeti ως μάρτυρας για τον KLA

Βόρεια Μακεδονία: Στη Χάγη κλήθηκε ο Ahmeti ως μάρτυρας για τον KLA

Η Ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου δεν θέλησε να παράσχει πληροφορίες σχετικά με το γιατί κλήθηκε ο ηγέτης του DUI Ali Ahmeti στη Χάγη. Σε ερώτηση της “Nezavisen” ποιοι είναι οι λόγοι για την κλήση προς τον Ali Ahmeti, ο Chris Bent από την Ειδική Εισαγγελία απάντησε ότι «Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με την έρευνά του, επομένως δεν μπορώ ούτε να επιβεβαιώσω ούτε να αρνηθώ τίποτα».

Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, ο Ali Ahmeti επιβεβαίωσε στο προφίλ του στο Facebook ότι είχε κληθεί να εμφανιστεί στο Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης ως μάρτυρας.

«Η Ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου με κάλεσε να καταθέσω ως ένας από τους ιδρυτές του KLA και ως μέλος του Γενικού Επιτελείου. Χωρίς δισταγμό, δέχτηκα την πρόσκληση και έκανα εποικοδομητική επαφή και συνεργασία με τους αξιωματούχους στη Χάγη», έγραψε ο Ahmeti στο Facebook.

Όπως επεσήμανε ο ηγέτης του DUI, το κράτος δικαίου και η επίτευξη πραγματικής μη επιλεκτικής δικαιοσύνης, τοπικής και διεθνούς, είναι ο διαρκής στόχος και υποχρέωσή του.

«Πάντα υποστήριζα τη μη επιλεκτική δικαιοσύνη και είμαι στη διάθεση των δικαστικών αρχών ως μάρτυρας του απελευθερωτικού πολέμου του αλβανικού λαού ενάντια στη γενοκτονία του σερβικού καθεστώτος (Slobodan) Milosevic», δήλωσε ο Ahmeti.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci κλήθηκε στη Χάγη όπου έδωσε τριήμερη κατάθεση σχετικά με τον ρόλο του στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το αν η πρόσκληση προς τον Ahmeti έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

Εκτός από τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci, το Ειδικό Δικαστήριο στη Χάγη έχει κατηγορήσει τον Kadri Veseli, τον αρχηγό του PDK που διετέλεσε διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σύγκρουσης έως το 2008. Εκτός από αυτά τα άτομα, ο κατάλογος των κατηγορουμένων του Ειδικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου, περιλαμβάνει και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της KLA.

Το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα ανέφερε ότι πρόκειται για δέκα κατηγορίες κατά των Hashim Thaci, Kadri Veseli και άλλων οι οποίοι κατηγορούνται για «μια σειρά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως δολοφονίες, εξαφανίσεις, διώξεις και βασανιστήρια»/ibna