Τουρκία και Ρωσία είναι κατά της στρατιωτικής λύσης στη Λιβύη

Τουρκία και Ρωσία είναι κατά της στρατιωτικής λύσης στη Λιβύη

Η Τουρκία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι συμφώνησε με τη Ρωσία ότι η σύγκρουση στη Λιβύη δεν θα επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και ότι θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας που διευκολύνεται από τον ΟΗΕ, με τη Λιβύη.

Σε δήλωσή του, το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τις κοινές προσπάθειές τους, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης των λιβυκών πλευρών στη σύγκρουση, για τη δημιουργία «συνθηκών για διαρκή και βιώσιμη εκεχειρία».

Το Υπουργείο δήλωσε ότι σε διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου, η Άγκυρα και η Μόσχα συμφώνησαν να διευκολύνουν την «πρόοδο του ενδο-λιβυκού πολιτικού διαλόγου» σύμφωνα με τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη το 2020 και σε συντονισμό με τον ΟΗΕ.

Οι δύο χώρες θα καλέσουν τα κόμματα της Λιβύης να λάβουν μέτρα για την «ασφαλή ανθρωπιστική πρόσβαση και παροχή επείγουσας βοήθειας σε όλους όσους έχουν ανάγκη» και θα «εξετάσουν» τη δημιουργία μιας κοινής ομάδας εργασίας για τη Λιβύη.

Πρόσθεσε επίσης ότι θα συγκαλέσουν τον επόμενο γύρο διαβουλεύσεων στη Μόσχα στο “εγγύς μέλλον”.

Επιβεβαιώνοντας την «ισχυρή δέσμευσή τους για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης», υπογράμμισαν την ανάγκη «καταπολέμησης των τρομοκρατικών ατόμων και οντοτήτων».

Επανέλαβαν επίσης την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής και να βελτιώσουν την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί./ibna