Β-Ε: Αμερικανός εμπειρογνώμονας εντάσσεται στην Ομάδα Πάταξης της Διαφθοράς στο Καντόνι του Σεράγεβο

Β-Ε: Αμερικανός εμπειρογνώμονας εντάσσεται στην Ομάδα Πάταξης της Διαφθοράς στο Καντόνι του Σεράγεβο

Υπό το φως του νέου σκάνδαλου διαφθοράς στη Β-Ε, ο αμερικανός εμπειρογνώμονας Eric Larson εντάχθηκε στην Υπηρεσία Πάταξης της Διαφθοράς στο κανάλι του Σεράγεβο.

Το σκάνδαλο είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες μέρες, όταν αρκετά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο εισαγγελέας στην υπόθεση των Αναπνευστήρων, Mirza Hukeljić, δέχθηκε προσφορά δύο εκατομμρίων BAM (περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ) προκειμένου να παραλείψει το όνομα του πρωθυπουργού της Ομοσπονδίας της Β-Ε Fadil Novalić από το κατηγορητήριο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο Hukeljić κατήγγειλε την προσφορά στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Β-Ε στο Σεράγεβο. Η Πρεσβεία ανακοίνωσε στο λογαριασμό της στο Twitter ότι δεν σχολιάζει ανοιχτές υποθέσεις.

Ως εκ τούτου, η άφιξη ενός εμπειρογνώμονα των ΗΠΑ θεωρήθηκε κάθε άλλο παρά τυχαία.

«Χαίρομαι που επέστρεψα στο Σεράγεβο. Εργάζομαι στο δικαστικό σώμα για πάνω από 35 χρόνια με έμφαση στην πρόληψη και την πάταξη της διαφθοράς. Θα παράσχω υποστήριξη στους συναδέλφους μου της Β-Ε που εργάζονται ενεργά για τον εντοπισμό, την πρόληψη και την πάραξη της διαφθοράς», δήλωσε ο Larson.

Τόνισε ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Β-Ε ήταν έτοιμη να βοηθήσει σε αυτόν τον αγώνα, ανακοινώνοντας μια σειρά από νέες δραστηριότητες.

«H συνάντησή μου είναι μόνο μία από τις πολυάριθμες πρωτοβουλίες για την παροχή μιας σειράς υποστήριξης. Στο τέλος, πρόκειται για ένα δικό σας αγώνα. Προκειμένου η Β-Ε να επιτύχει την καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι απαραίτητο όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης σε ολόκληρη τη χώρα να δεσμευτούν προς αυτόν τον σκοπό», πρόσθεσε.

Κάλεσε τους πολίτες να καταγγέλλουν τα περιστατικά διαφθοράς στα αρμόδια όργανα της Β-Ε, προτρέποντας ταυτόχρονα όλα τα θεσμικά όργανα και τους οργανισμούς να εργαστούν ενεργά για την δίωξη διεφθαρμένων αξιωματούχων, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να δημιουργηθεί σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

«Η αστυνομία και η εισαγγελία πρέπει να ερευνήσουν και να διώξουν τη συστημική διαφθορά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες. Εγώ ο ίδιος είμαι έτοιμος», είπε.

Ο πρωθυπουργός του καντονιού του Σεράγεβο Mario Nenadić δήλωσε ότι μπορεί με υπερηφάνεια να δηλώσει ότι αυτό το γεγονός, καθώς και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από το Γραφείο, δικαιολογούσαν μια τέτοια κίνηση.

«Η κυβέρνηση του καντονιού του Σεράγεβο είναι αποφασισμένη ότι χρειάζεται μια τέτοια ομάδα και ένα γραφείο. Αυτό είναι ένα συγκεκριμένο ίδρυμα. Αφενός, λειτουργεί μέσα στο σύστημα, αλλά αφετέρου, ενεργεί επίσης ως ανεξάρτητη αποστολή ρυθμιζόμενη από το νόμο. Το γραφείο είναι επίσης υπεύθυνο για τη διαχείριση της ποιότητας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για εμάς για την ενίσχυση ορισμένων προτύπων για την ποιότητα της λειτουργίας των ιδρυμάτων στο Καντόνι του Σεράγεβο», δήλωσε ο Nenadić. /ibna