Μαυροβούνιο: Τρίτο πακέτων μέτρων ετοιμάζει η Κυβέρνηση

Μαυροβούνιο: Τρίτο πακέτων μέτρων ετοιμάζει η Κυβέρνηση

Το τρίτο πακέτο οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης αξίας 67,85 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά στον τομέα του τουρισμού, με την υιοθέτηση μόνο προσωρινών μέτρων που θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το 2022, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Duško Marković στο Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της ώρας του Πρωθυπουργού.

«Περιλαμβάνει επιδότηση επιτοκίου για αναδιάταξη δανείων με το Ταμείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης και τις εμπορικές τράπεζες αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ, την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 7% για περίοδο ενός έτους (δηλαδή μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους) συνολικού ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ, ένα πιστωτικό όριο με το Ταμείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης για ρευστότητα και κεφάλαιο κίνησης με επιδοτούμενο επιτόκιο, επιδοτήσεις αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ για ενοικιάσεις ιδιωτικών καταλυμάτων, καθώς και επιδοτήσεις για ταξιδιωτικούς πράκτορες και κεφάλαια για προώθηση», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Duško Marković, σε  ερώτηση από την Ομάδα βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών.

Εξήγησε ότι η δέσμη των μακροπρόθεσμων προτεινόμενων μέτρων που θα εφαρμοστούν έως το 2024, και τα οποία η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει αύριο, θα ανέρχεται συνολικά σε 131,7 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου προσέθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει την υποστήριξή της από την αρχή, «οπότε δεν πρέπει να μιλάμε για προσδοκίες ή υποθέσεις, δεδομένου πως τα θεσμικά όργανα κάνουν τη δουλειά τους εδώ και μήνες».

«Η διαδικασία υιοθέτησης του τρίτου πακέτου μέτρων διήρκεσε ολίγον τι περισσότερο από όσο προγραμματίσαμε, αλλά πιστεύω ότι είναι σαφές σε όλους στο Μαυροβούνιο ότι έπρεπε να εξετάσουμε την κατάσταση ολιστικά, προκειμένου τα μέτρα να είναι επαρκή. Όταν εκκινήσαμε αυτήν τη διαδικασία, αμέσως μετά τη δεύτερη δέσμη μέτρων, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Δεν είχαμε ενεργά κρούσματα λοίμωξης και η κατάσταση στην περιοχή και σε άλλες εξερχόμενες αγορές βελτιωνόταν. Δυστυχώς, τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο τον Ιούνιο. Ως εκ τούτου, όπως είπα, μέσω του τρίτου πακέτου μέτρων, η κυβέρνηση θα διαθέσει σχεδόν 200 εκατομμύρια ευρώ για τον τουρισμό μέσω βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, και έτσι θα επιδείξει για άλλη μια φορά τη βούληση να αντιμετωπίσει πλήρως τις προκλήσεις στον τουριστικό κλάδο, αλλά επίσης σε όλους τους άλλους τομείς, προκειμένου να επιστρέψει η οικονομία του Μαυροβουνίου σε τροχιά ανάπτυξης, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί πριν από αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Marković.

Υπενθύμισε τα προηγούμενα δύο πακέτα κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας και των πολιτών, λέγοντας ότι από τον Απρίλιο, προκειμένου να υποστηριχθεί η πληρωμή των μισθών των υπαλλήλων στον τομέα του τουρισμού και της εστίασης, έχουν εκταμιευθεί περίπου 12,14 εκατομμύρια ευρώ για ένα σύνολο 40.422 μισθών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα καλύψει και τους μισθούς του Ιουνίου.

Ο Marković ανέφερε τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις και παρουσίασε τα προγραμματισμένα μέτρα:

– Διευκόλυνση της απαλλαγής των νεοσύστατων επιχειρήσεων από φόρους έως και για 5 έτη

– Διευκόλυνση της απασχόλησης στον τομέα της καινοτομίας – σημαντική μείωση των φόρων και των εισφορών που καταβάλλει ο εργοδότης, έως και 50%

– Απαλλαγή καινοτόμων έργων από φόρους και εισφορές που καταβάλλει ο εργοδότης

– 100% απαλλαγή φόρου εισοδήματος για επανεπένδυση σε καινοτόμα έργα

– 100% απαλλαγή από φόρο εισοδήματος για επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και κεφάλαια για τη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων

– Απαλλαγή δωρεών σε επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα από το φόρο εισοδήματος

– Μείωση των φόρων ιδιοκτησίας και κατασκευή υποδομών για καινοτομία και, φυσικά,

-τη σύσταση του Ταμείου Καινοτομίας.

«Εν κατακλείδι, θα πω απλώς ότι, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, ξεκινήσαμε την κατασκευή ενός τεχνολογικού πάρκου στην Ποντγκόριτσα αξίας άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα είναι ένας κεντρικός χώρος που θα φέρει κοντά νέους ερευνητές, καινοτόμους, τη συνδεσιμότητά τους, και θα επιτρέψει την ανάπτυξη διαφόρων έργων και φυσικά τη δημιουργία ή επέκταση του εξαγωγικού προσανατολισμού. Αναμένουμε αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα σύντομα», κατέληξε ο πρωθυπουργός Duško Marković. /ibna