Βόρεια Μακεδονία: Χωρίς τη συμμετοχή της Βουλγαρίας οι εορτασμοί του Ilinden

Βόρεια Μακεδονία: Χωρίς τη συμμετοχή της Βουλγαρίας οι εορτασμοί του Ilinden

Η Βόρεια Μακεδονία θα γιορτάσει τον Προφήτη Ηλία (Ilinden) μόνη της φέτος. Πιθανώς λόγω της επιδημίας της κορώνας, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ή ενδιαφέρον από την Σόφια για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που σηματοδοτούν τους εορτασμούς στη χώρα. Η Βουλγαρία συγκλονίζεται από έντονες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οπότε οι πιθανότητες των βουλγαρικών αρχών να αλλάξει γνώμη, είναι περιορισμένες.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας με τη Βουλγαρία το 2017, ο τότε Πρωθυπουργός Zoran Zaev και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Boyko Borissov γιόρτασαν δύο φορές το Ilinden μαζί και τις δύο φορές το έβαλαν λουλούδια στον τάφο του Gotse Delchev. Έκτοτε, ο Delchev έγινε ο λόγος για την αναστολή των διαπραγματεύσεων και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πριν από δύο χρόνια, ο Borissov ήρθε στα Σκόπια την ημέρα των εορτασμών, στις 2 Αυγούστου, και πέρυσι ήρθε την προηγούμενη μέρα, και ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη φορά έδειξαν την επιθυμία να πάνε εκεί όπου γιορτάζεται πιο αυθεντικά, στον Makin Kamen στο Krusevo, ένα μέρος που έγινε «πολιτικό ναρκοπέδιο» για αξιωματούχους τα τελευταία χρόνια. Φέτος, ο Talat Xhaferi θα μιλήσει ξανά εκεί γιατί κανένα κόμμα δεν έχει συμφέρον να επιδεινώσει τις σχέσεις με το DUI επιτιθέμενο στους αξιωματούχους του στο Ilinden.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της επιτροπής για την ιστορία Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για κοινό εορτασμό του Gotse Delchev, όπως συμφωνήθηκε για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, Άγιο Κλήμης της Αχρίδας, Αγίου Ναούμ, Τσάρος Σαμουήλ και Grigor Prlichev (Γρηγόρης Σταυρίδης) και η εξέγερση του Ilinden./ibna