Σλοβενία: Ικανοποίηση αναλυτών με τη συμφωνία των Βρυξελλών

Σλοβενία: Ικανοποίηση αναλυτών με τη συμφωνία των Βρυξελλών

Ο Σλοβένος οικονομολόγος Mojmir Mrak αξιολόγησε για τους STA ότι η συμφωνία για το πακέτο ανάκαμψης μετά την πανδημία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ είναι καλή για τη Σλοβενία ​​τόσο από χρηματοοικονομική όσο και από στρατηγική άποψη, ενώ ένας εμπειρογνώμονας διεθνών σχέσεων σημείωσε ότι το αποτέλεσμα για τη Σλοβενία ​​δεν ήταν κακό, αλλά ήταν κυρίως συνέπεια των χαμηλών προσδοκιών.

Ο Mojmir Mrak, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών και Επιχειρήσεων της Λιουμπλιάνα, δήλωσε την Τρίτη ότι το βάρος της ευθύνης μετατοπίστηκε τώρα στο εσωτερικό, καθώς η Σλοβενία ​​έπρεπε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα με σύνεση.

Μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2021-2027 και το ταμείο ανάκαμψης, βάσει του οποίου η Σλοβενία ​​θα είναι επιλέξιμη για 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ και θα παραμείνει καθαρός αποδέκτης κονδυλίων της ΕΕ.

Ο κ. Mrak επεσήμανε δύο πτυχές, η πρώτη είναι η στρατηγική, καθώς η Σλοβενία ​​ως μια μικρή και ανοιχτή οικονομία ενδιαφέρεται για την καλή λειτουργία της ΕΕ. Η συμφωνία παρέχει ένα πλαίσιο για τη συνεχή καλή λειτουργία της ένωσης, πρόσθεσε.

Από οικονομικής άποψης, αυτό που έχει επιτευχθεί θα πρέπει να γίνει αντιληπτό στο πλαίσιο της δυσμενούς κατάστασης στην οποία βρέθηκε η Σλοβενία ​​πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν ξεκίνησε η διαδικασία κατάρτισης προϋπολογισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε το πρώτο της σχέδιο.

Η Σλοβενία ​​εξέταζε πολύ χαμηλότερα κονδύλια για την πολιτική συνοχής από ό, τι το 2014-2020, αλλά ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων εξασφάλισε επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ για την περιοχή της Δυτικής Σλοβενίας, η οποία θα μετριάσει τη μείωση.

«Θα υπάρξουν πολλά χρήματα και πρέπει να αντληθούν γρήγορα τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό», δήλωσε ο κ. Mrak, προσθέτοντας ότι «είναι πιθανώς μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για τη Σλοβενία ​​να λάβει σημαντικά ποσά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ».

Ο Marko Lovec της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών της Λιουμπλιάνα αξιολόγησε επίσης ότι το αποτέλεσμα για τη Σλοβενία ​​δεν είναι κακό, ειδικά όταν πρόκειται για ταμεία συνοχής, καθώς αποφεύχθηκε το σενάριο να χάσει οικονομική υποστήριξη η Δυτική Σλοβενία .

«Η απόδοσή μας είναι, ωστόσο, περισσότερο συνέπεια του γεγονότος ότι έχουμε μέσες φιλοδοξίες, για παράδειγμα, και ότι, λαμβάνοντας υπόψη τον τύπο διανομής, έχουμε επίσης λάβει ένα κομμάτι αυτής της πίτας», δήλωσε ο αναλυτής διεθνών σχέσεων.

Όσον αφορά την αντίθεση της Ουγγαρίας και της Πολωνίας στη δέσμευση κονδυλίων της ΕΕ στον σεβασμό του κράτους δικαίου, ο Lovec δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Σλοβένου πρωθυπουργού θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως κάποιο είδος υποστήριξης για τις χώρες, αλλά αυτή δεν ήταν η βασική πτυχή των συνομιλιών.

«Πρόκειται μάλλον για κάποιες πολιτικές ομάδες που βρίσκονται στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Είναι πιθανότατα να επωφεληθούν από ορισμένες νέες διαιρέσεις μεταξύ φιλελεύθερων δυνάμεων που είναι υπέρ και κατά της παγκοσμιοποίησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής. Η εξωτερική πολιτική της Σλοβενίας αναμένεται να βρίσκεται σε πιο συντονισμένη δράση με τις χώρες του Ομίλου Visegrad, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό./ibna