Ολοκληρώθηκε η σύσταση του 10ου νομοθετικού σώματος στην Κροατία μετά τις πρόσφατες εκλογές

Ολοκληρώθηκε η σύσταση του 10ου νομοθετικού σώματος στην Κροατία μετά τις πρόσφατες εκλογές

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά τις γενικές εκλογές στις 5 Ιουλίου, η Κροατία έχει νέο κοινοβούλιο.

Οι νεοεκλεγέντες βουλευτές συγκλήθηκαν την Τετάρτη στο Ζάγκρεμπ για την ιδρυτική σύνοδο του 10ου κοινοβουλίου. Ο Gordan Jandroković εξελέγη πρόεδρος αυτού του νομοθετικού σώματος των 151 εδρών.

Η πρόταση της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) για το διορισμό του Jandroković για αυτήν τη θέση υποστηρίχθηκε από 143 βουλευτές, με μία αποχή, και δεν υπήρξαν ψήφοι κατά της πρότασης.

Ο Gordan Jandroković του κυβερνώντος HDZ, ο οποίος ήταν επίσης ο Πρόεδρος του 9ου κοινοβουλίου, συνεχίζει να ασκεί αυτό το καθήκον και στο νέο νομοθετικό σώμα και είναι ο πρώτος πρόεδρος του κοινοβουλίου που διορίστηκε σε αυτήν τη θέση για δύο διαδοχικές θητείες. Ο Jandroković, γεννημένος το 1967 στο Bjelovar, έχει κερδίσει έδρα σε έξι κοινοβουλευτικές εκλογές μέχρι σήμερα. Ήταν επίσης υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ άλλων από το 1992.

Η πρώτη σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με όλα τα επιδημιολογικά μέτρα, γι’ αυτό οι βουλευτές φορούσαν μάσκες και κρατούσαν αποστάσεις.

Κατά τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουλίου, η Κροατία εξέλεξε 151 βουλευτές, εκ των οποίων 34 γυναίκες και 117 άνδρες.

Στο νέο κοινοβούλιο, ο νεότερος βουλευτής είναι η 30χρονη Marina Opačak-Bilić του SDP, και ο γηραιότερος είναι ο βουλευτής του HDZ, Miroslav Tuđman, 74 ετών.

Οι τρεις αναπληρωτές πρόεδροι που ορίζονται από την κυβερνητική πλειοψηφία είναι ο Željko Reiner και ο Ante Sanader της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) και ο Furio Radin, ο οποίος είναι ο εκπρόσωπος της ιταλικής ομογένειας.

Η εκλογή των Reiner και Sanader υποστηρίχθηκε από 136 και 134 βουλευτές αντίστοιχα, με μία ψηφοφορία αποχής που δόθηκε από την βουλευτή του Workers Front, Katarina Peović.

Οι εκλογή του Radin υποστηρίχθηκε ομόφωνα με 143 ψήφους.

Οι δύο αναπληρωτές πρόεδροι από τις τάξεις της αντιπολίτευσης είναι ο Rajko Ostojić του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDP) και ο Miroslav Škoro του Κινήματος της Πατρίδας, DP (Homeland Movement).

Οι εκλογή του Ostojić υποστηρίχθηκαν επίσης ομόφωνα από 143 βουλευτές που συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Ο διορισμός του Škoro υποστηρίχθηκε από 110 βουλευτές, με δύο αποχές και με τον Peović να ψηφίζει κατά.

Αρκετοί βουλευτές του SDP ψήφισαν για το διορισμό του Škoro, ενώ ορισμένοι από αυτούς δεν παρευρέθηκαν στην ψηφοφορία μετά από μια σύντομη συνάντηση του SDP, η οποία ακολούθησε όταν ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Gordan Jandroković δήλωσε ότι ο Škoro είναι ένας από τους δύο υποψηφίους για τη θέση του Αντιπροέδρου από τις τάξεις της αντιπολίτευσης./ibna