Σερβία: Ένας στους δυο πολίτες επιθυμεί ένταξη στην ΕΕ και 9% ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σερβία: Ένας στους δυο πολίτες επιθυμεί ένταξη στην ΕΕ και 9% ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σε έρευνα που παρουσίασε την Τετάρτη ο εκτελεστικός Διευθυντής της CeSid Bojan Klacar, οι μισοί από τους πολίτες της Σερβίας τάσσονται υπέρ της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο το 9% είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το CEAS σχετικά με τη στάση των πολιτών όσον αφορά το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και ο Klačar παρουσίασε τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της 8ης «Η εβδομάδα του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι».

Ο Klacar επεσήμανε ότι οι μισοί πολίτες τάσσονται υπέρ της ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, ενώ το 31% αντιτίθεται στην ένταξη. Όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μόνο το 9% των ερωτηθέντων το υποστηρίζουν, ενώ το 72% είναι αντίθετο, και ο κύριος λόγος, όπως εξήγησε, για την ένταξη είναι η ασφάλεια.

Όταν ρωτήθηκε τι εμποδίζει τους πολίτες να υποστηρίξουν περισσότερο την ένταξη στο ΝΑΤΟ, το 63% του πληθυσμού απάντησε τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στη Σερβία το 1999.

Η έρευνα δείχνει, όπως πρόσθεσε, ότι πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ακριβώς πόσα θύματα αμάχων υπήρχαν και ότι το 58% από αυτούς πιστεύουν ότι το εξαντλημένο ουράνιο έχει οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των καρκινοπαθών.

Ο Klacar επεσήμανε ότι είναι αξιοσημείωτο ότι το 65% των πολιτών υποστηρίζει την εμβάθυνση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ και το 40% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η πολιτική των ΗΠΑ έχει βελτιωθεί όσον αφορά τη Σερβία.

Η Διευθύντρια του Κέντρου Ευρωατλαντικής Ολοκλήρωσης (CEAS), Jelena Milić, αξιολόγησε ως πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 65% των πολιτών τάσσεται υπέρ της εμβάθυνσης της συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα διεξήχθη από κοινού από το Κέντρο Ευρωατλαντικής Ολοκλήρωσης και CeSid./ibna