Κύπρος: Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Μητσοτάκη

Κύπρος: Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη-Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα.

Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις υπό το φως της νέας παράνομης και προκλητικής ενέργειας της Τουρκίας, που αφορά την έκδοση νέας NAVTEX που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.

Σκοπός της τηλεφωνικής επικοινωνίας ήταν ο συντονισμός και η στενότερη συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων, με στόχο την ανάληψη κοινών δράσεων, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο φίλων χωρών της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ηγετών υπήρξε και η αυριανή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, δήλωσε σε δημοσιογράφους εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, «ότι

θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Emmanuel Macron».

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης υπό την ιδιότητα του ως σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της αυριανής συνάντησης θα εγερθούν ζητήματα που αφορούν την άμυνα, την ενέργεια, τις διμερείς σχέσεις, την παραβατική και προκλητική στάση της Τουρκίας και τις εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτές διαμορφώνονται.

Σε σχέση με τη νέα επίσης παραβατική και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας με την έκδοση νέας  NAVTEX που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, πρέπει να πω ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα επισταμένα και συνεχώς. Βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά έχουν γίνει και επαφές με Ευρωπαίους εταίρους μας.

Αύριο το ζήτημα αυτό θα εγερθεί και κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο Μακρόν, και οφείλω να υπενθυμίσω ότι ήταν και όλη την προηγούμενη  περίοδο θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι της Τουρκίας.

Θυμίζω ότι κατά την πρόσφατη παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την επέκταση μέτρων απέναντι στην Τουρκία.

Έχει αποφασιστεί ότι το Φθινόπωρο θα γίνει ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και αξιολογούμε σημαντικό το ότι περιλήφθηκε πρόνοια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορά τη χρηματοδότηση τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης και της Τουρκία, στην οποία αναφέρεται ότι αυτή η χρηματοδότηση τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν οι τρίτες αυτές χώρες στον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο»./ibna