Βουλγαρία: Να μην αλλάξει χαρακτήρα η Αγία Σοφία ζητάει το Βουλγαρικό Πατριαρχείο

Βουλγαρία: Να μην αλλάξει χαρακτήρα η Αγία Σοφία ζητάει το Βουλγαρικό Πατριαρχείο

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας και το Βουλγαρικό Πατριαρχείο όπου ζητούν από την Τουρκική Κυβέρνηση να μην αλλάξει χαρακτήρα η Αγία Σοφία και να παραμείνει μουσείο.

«Η Ιερή Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας – Το Βουλγαρικό Πατριαρχείο παρακολουθεί με προσοχή και ανησυχία τις συζητήσεις και τις αποφάσεις του Κρατικού Συμβουλίου και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της αρχαίας χριστιανικής εκκλησίας “Αγία Σοφία” στην Κωνσταντινούπολη.

Ως χιλιετή ιερό για όλο τον Χριστιανισμό και πνευματικό κέντρο της Ορθοδοξίας, αυτός ο ναός είναι αγαπητός σε κάθε χριστιανική καρδιά και αντιπροσωπεύει μια εξαιρετική πολιτιστική αξία για όλη την ανθρωπότητα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενώνουμε τη φωνή μας στις εκκλήσεις των Αδελφών των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, καθώς και ορισμένων ηγετών κρατών και διεθνών οργανισμών, για να διατηρήσουμε το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου και μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Εκφράζοντας τον σεβασμό μας για τους τουρκικούς κρατικούς θεσμούς, ζητούμε σοφία και καλή θέληση στην επίλυση αυτής της σημαντικής υπόθεσης στο όνομα της διατήρησης καλών διαθρησκευτικών και καλών γειτονικών σχέσεων!»/ibna