Βουλγαρία: Δεν πέρασε η πρόταση μομφής ενάντια στην Κυβέρνηση

Βουλγαρία: Δεν πέρασε η πρόταση μομφής ενάντια στην Κυβέρνηση

Σε δηλώσεις προέβη η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Zaherieva ήρθαν λίγες ώρες μετά την νέα αποτυχία της αντιπολίτευσης του BSP να «ρίξει» την Κυβέρνηση του Boyko Borissov καθώς στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό των 121 ψήφων.

Στην ψηφοφορία υπέρ της πρότασης μομφής ψήφισαν οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας BSP και οι βουλευτές του τουρκικού μειονοτικού Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες MRF συγκεντρώνοντας 102 ψήφους.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του GERB και Ενωμένοι Πατριώτες κατάφεραν εύκολα να λάβουν 124 ψήφους και να ξεπεράσουν γι’ άλλη μια φορά μια πρόταση μομφής.

Το Volia απείχε από την ψηφοφορία με τις αποχές να είναι 11.

“Όπως ήταν αναμενόμενο, η ψηφοφορία δεν πέρασε. Το BSP ενώθηκε μόνο με το MRF. Οι άνθρωποι θέλουν δικαιοσύνη και η παραίτηση είναι το πιο εύκολο πράγμα, το έχουμε ήδη κάνει δύο φορές”, δήλωσε η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva στη Βουλγαρική Τηλεόραση bTV.

Ο Πρωθυπουργός ακούει πάντα τι θέλει ο λαός, τόνισε η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την ίδια, ο Vladislav Goranov, ο Emil Karanikolov και ο Mladen Marinov είναι υπουργοί αυτή τη στιγμή και ο όρος «παραιτούμενος υπουργός» δεν είναι σωστός. Οι παραιτήσεις τους θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Συνασπισμού.

Είτε θα υπάρξουν παραιτήσεις είτε όχι, ο υπουργός Goranov πέτυχε ιστορική επιτυχία και αυτό δεν έχει ακόμη φανεί, σχολίασε η Υπουργός Εξωτερικών με την ευκαιρία της μεταφοράς της χώρας στην αίθουσα αναμονής της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Zaharieva, ο Πρόεδρος Rumen Radev βρίσκεται στα όρια του συντάγματος.

Σύμφωνα με την Zaharieva, είναι εξαιρετικά απαράδεκτο και μη αποδεκτό το εκτελεστικό σώμα να επιτρέψει στον εαυτό του να ζητήσει την παραίτηση οποιουδήποτε μέλους του δικαστικού σώματος. Οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν αυτό, αλλά όχι ο Υπουργός ή ο Πρωθυπουργός, δήλωσε η Zaharieva σχολιάζοντας την συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια για τον Γενικό Εισαγγελέα Ivan Gechev.

«Αν ο καθένας από εμάς τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους της Βουλγαρίας, θα είμαστε ένα πραγματικά ευνομούμενο και δημοκρατικό κράτος» κατέληξε η Ekaterina Zaharieva./ibna