Τουρκία: Επικοινωνία Erdogan-Merkel- Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ

Τουρκία: Επικοινωνία Erdogan-Merkel- Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σύμφωνα με ανακοίνωση την Τετάρτη της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκίας, ο Recep Tayyip Erdogan και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel.

Οι δυο ηγέτες σύμφωνα με την ανακοίνωση συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη καθώς και την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Επίσης συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, για την οικονομία και τον τουρισμό.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά την NAVTEX που εξέδωσε η τουρκική πλευρά για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Κρήτης, περιοχή που θεωρεί η ελληνική πλευρά ότι βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση που απορρίπτει τις ελληνικές αιτιάσεις.

Όπως αναφέρει το Τουρκικό ΥΠΕΞ, «στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων για εξεύρεση υδρογονανθράκων της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, το Oruç Reis ανακοινώθηκε με NAVTEX (Ανακοίνωση στους Ναυτικούς) που δημοσιεύθηκε από τις αρμόδιες αρχές μας από τις 21 Ιουλίου 2020 ότι το ερευνητικό μας σκάφος θα πραγματοποιήσει μια νέα σεισμική ερευνητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η θαλάσσια περιοχή όπου το πλοίο μας θα ερευνήσει, είναι εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που η χώρα μας έχει αναφέρει στα Ηνωμένα Έθνη και στους τομείς αδειοδότησης που δόθηκαν στην TPAO από την κυβέρνησή μας το 2012. Σε ένα μέρος αυτού του τόπου, το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayrettin Pasha είχε δραστηριοποιηθεί κυρίως τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Παρ ‘όλα αυτά, η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα και ισχυρίστηκε ότι η ερευνητική περιοχή βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα της. Η Ελλάδα βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό στην ύπαρξη νησιών, ιδίως Meis (Καστελόριζο), μακριά από την ηπειρωτική χώρα. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ηπειρωτικός ισχυρισμός της Ελλάδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Δεν είναι λογική και διεθνής θέση ότι ένα νησί με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, δημιουργεί μια έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων πλάτους. Για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας» σημειώνει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Παρόλο που η Τουρκία επανέλαβε την έκκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει διατυπωθεί σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση./ibna