Ελλάδα: Συναγερμός στο Αιγαίο

Ελλάδα: Συναγερμός στο Αιγαίο

Συναγερμός σήμανε στο Αιγαίο μετά την ανακοίνωση της ΝΑVTEX με τη οποία γίνεται γνωστό ότι θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες από τουρκικό ερευνητικό σκάφος, από την 21η Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται περίπου 200 ν.μ ανατολικά της Κρήτης και περίπου 180 ν.μ νότια από το Καστελόριζο, σε μια περιοχή όπου το Ελληνικό ΥΠΕΞ δεν έχει καταλήξει ακόμα αν η περιοχή ανήκει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του ΙΒΝΑ.

Την ίδια ώρα 17 τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνονται από τη Σμύρνη προς την δεσμευμένη περιοχή της NAVTEX, ενώ άλλα 10 τουρκικά πλοία του Πολεμικού από την Αττάλεια έχουν την ίδια κατεύθυνση.

Οι κινήσεις αυτές θορύβησαν το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία τέθηκαν σε ετοιμότητα.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κινήσεις αυτές αλλά και για την NAVTEX κατά τη διάρκεια της συνάντησης του, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Heiko Maas. «Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά», τονίζοντας ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά».

Καταλήγοντας τις δηλώσεις του προς τον Heiko Maas, τόνισε ότι «προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο».

Οι τελευταίες εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, με τον τομεάρχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για θέματα Εθνικής Άμυνας, Θοδωρή Δρίτσα, τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά και τον διπλωματικό του σύμβουλο, Βαγγέλη Καλπαδάκη.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν «η διαρκής κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, όπου δεν συζητήθηκαν εν τέλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, καθώς και η NAVTEX που εξέδωσε σήμερα η Τουρκία για έρευνες του Uruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Μετά την πλήρη διπλωματική αποτυχία στη Σύνοδο Κορυφής, το ελάχιστο που περιμένω από την κυβέρνηση είναι, σε περίπτωση απόπειρας έρευνας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές./ibna