Β-Ε: Άνω και Κάτω Βουλή ψήφισαν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά σε διαφορετικά κείμενα

Β-Ε: Άνω και Κάτω Βουλή ψήφισαν τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά σε διαφορετικά κείμενα

Σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα, η Βουλή των Λαών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Β-Ε υποστήριξε τις αρχές του Νόμου για τον Προϋπολογισμό των Θεσμών της Β-Ε και των Διεθνών Υποχρεώσεων για το 2020, όπως αυτή υποβλήθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του κρατικού κοινοβουλίου.

Από τους 14 εκπροσώπους που παρευρέθησαν, 13 ψήφισαν υπέρ του προτεινόμενου νομοσχεδίου, κανείς κατά, και ένας εκπρόσωπος απείχε.

Εννέα εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία της Β-Ε υποστήριξαν το προτεινόμενο νομοσχέδιο, ενώ τέσσερις εκπρόσωποι της RS ψήφισαν υπέρ και ένας απείχε.

Ο νόμος για τον προϋπολογισμό είχε προηγουμένως εγκριθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο οι βουλευτές στη Βουλή των Λαών υιοθέτησαν ένα διαφορετικό κείμενο του νόμου. Αυτό σημαίνει ότι το έγγραφο πρέπει να εναρμονιστεί, και η Άνω και Κάτω Βουλή θα πρέπει να συγκροτήσουν ειδική επιτροπή για αυτήν την περίσταση. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εναρμόνισης, ο προϋπολογισμός θα θεωρείται εγκριθείς.

Ο προϋπολογισμός θα επιτρέψει τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών του Νοεμβρίου, και γι ‘αυτό οι διεθνείς αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα καλέσει τους πολιτικούς ηγέτες της Β-Ε να τον υιοθετήσουν. Οι τοπικές εκλογές 2020 έχουν ήδη μετατεθεί από τις 4 Οκτωβρίου για τις 15 Νοεμβρίου, λόγω της έλλειψης του κρατικού προϋπολογισμού.

14 από τους 15 εκπροσώπους ήταν παρόντες στην ψηφοφορία της Βουλής των Λαών την Τρίτη. Ο ηγέτης της HDZ BiH, Dragan Čović, δεν συμμετείχε στη διαδικασία, αφού πρόσφατα βρέθηκε θετικός σε κορωνοϊό.

Το γεγονός ότι χρειάστηκε περισσότερος από μισό χρόνο για την έγκριση του προϋπολογισμού από τους βουλευτές αποδεικνύει ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές σε αυτό το ζήτημα επιδιώκουν να λύσουν άλλα ζητήματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα στις ανάγκες των πολιτών. Η πρόταση προϋπολογισμού απορρίφθηκε αρχικά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 9 Ιουλίου, όταν εκπρόσωποι της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) και της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ BiH) την καταψήφισαν. Οι εκπρόσωποι του SNSD εξήγησαν ότι καταψήφισαν τον προϋπολογισμό «επειδή δεν έχουν τηρηθεί προηγούμενες συμφωνίες σχετικά με τον προϋπολογισμό και άλλα θέματα».

Τα συνολικά έσοδα, αποδείξεις και η χρηματοδότηση ιδρυμάτων της Β-Ε το 2020 ανέρχονται σε 996 εκατομμύρια BAM, ποσό αντίστοιχο με τις συνολικές δαπάνες. Ο προϋπολογισμός 2020 υπερβαίνει το προηγούμενο έτος κατά 30 εκατομμύρια BAM ή κατά 3%. Η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους ανέρχεται σε 807.552.931 BAM, χαμηλότερη κατά 18,2 εκατομμύρια BAM σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (1EUR = 1,95BAM). /ibna