Σλοβενία: Ικανοποιημένος ο Janša με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ΕΕ

Σλοβενία: Ικανοποιημένος ο Janša με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της ΕΕ

Σήμερα, μετά από αρκετές ημέρες διαπραγματεύσεων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ένα ταμείο ανάκαμψης συνολικού ύψους 1,824 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία φέρνει μεγάλα πρόσθετα κεφάλαια για τη Σλοβενία, τα οποία θα διευκολύνουν την ανάκαμψη μετά την κρίση του COVID-19 και θα ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša.

«Μετά το Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διαφορετική · η ισορροπία εξουσίας είναι διαφορετική. Δημιουργούνται νέες ισορροπίες και ίσως αυτό συνέβαλε περαιτέρω στο γεγονός ότι χρειάστηκαν πρακτικά τέσσερις ημέρες για να επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε ο Janša.

Πρόσθεσε ότι η Σλοβενία ​​χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το ταμείο ανάκαμψης. «Είναι ένα μεγάλο επίτευγμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ήταν επίσης μια υπέροχη στιγμή. «Πρώτον, επειδή στην πραγματικότητα το συνολικό ποσό των κεφαλαίων για ανάκαμψη και ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ειδικά τα πρώτα τρία χρόνια, είναι πλέον επαρκές. Είναι μια ισχυρή αντίδραση στην κρίση του κορωνοϊού και αυτό το σύνολο δίνει επίσης κάποια αισιοδοξία πριν από το φθινόπωρο, όταν όλοι έχουμε ακόμα λίγο φόβο για το τι θα συμβεί με τη συνέχιση αυτού του επιδημιολογικού κύματος», τονίζει ο Janša. «Από την άλλη πλευρά, και τα δύο εργαλεία είναι καλά επίσης επειδή έχουμε επιτύχει μια δίκαιη κατανομή».

«Ειδικά σε αυτό το τελευταίο μέρος, ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις μας, καθώς και οι προτάσεις άλλων, τις οποίες στείλαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την ηγεσία και την Επιτροπή με την έννοια ότι ελήφθησαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μεμονωμένων χωρών, η περίπτωση της Σλοβενίας, ιδίως τα προβλήματα της δυτικής μας περιοχής, τα οποία, σύμφωνα με τις προηγούμενες δημοσιονομικές προοπτικές, απειλήθηκαν από δραστική πτώση των χρηματοοικονομικών πόρων», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «καταφέραμε να παράσχουμε τα μέγιστα επιπρόσθετα κονδύλια μετάβασης με τη μέγιστη πρότασή μας, έτσι ώστε αυτός ο φάκελος να είναι αρκετά μεγάλος για να είναι ομαλή η μετάβαση», αναφέρει.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα σημεία εκκίνησης που είχαμε, η Σλοβενία ​​πέτυχε έναν βασικό στρατηγικό στόχο, δηλαδή έχουμε επιτύχει μια φιλόδοξη συμφωνία, η οποία είναι σημαντική όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχολογικά. Η Σλοβενία ​​πέτυχε όλους τους σημαντικούς διαπραγματευτικούς στόχους, ένα πολύ ευνοϊκό μερίδιο των πόρων και στα δύο ταμεία», τονίζει ο πρωθυπουργός.

«Αν μιλήσουμε για τη γενική παγκόσμια οικονομική θέση της Σλοβενίας, ολόκληρη η περίοδος των επτά ετών ανέρχεται σε 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων έξι δισεκατομμύρια και 600 εκατομμύρια είναι μη επιστρεπτέα κεφάλαια, με σχεδόν 3 δισεκατομμύρια ευρώ να προορίζονται για την πολιτική συνοχής και 1 δισεκατομμύρια και 600 εκατομμύρια για την Κοινή Γεωργική Πολιτική. Σύμφωνα με το μέσο ανάκαμψης, έχουμε άλλα δύο δισεκατομμύρια και 100 εκατομμύρια σε επιχορηγήσεις και 3 δισεκατομμύρια και 600 εκατομμύρια σε δάνεια», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Εκτίμησε επίσης ότι, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, όσον αφορά τις σλοβενικές στατιστικές και σχετικά με τη σχετική ανάπτυξη, το αποτέλεσμα των τρεχουσών διαπραγματεύσεων, συγκρίνοντας και τις τρεις προηγούμενες, είναι το καλύτερο όταν πρόκειται για τις πολυετείς δημοσιονομικές προοπτικές.

«Η Σλοβενία ​​εξακολουθεί να είναι καθαρός αποδέκτης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Λυπούμαστε που δεν έχουμε πετύχει σε αυτά τα επτά χρόνια από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις, αλλά η άποψη από την τρέχουσα κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι θετική και είναι μια επιτυχία γιατί μας επιτρέπει τα επόμενα επτά χρόνια την επίτευξη του στόχου της μεγαλύτερης και ταχύτερης ανάπτυξης, κυρίως με τη βοήθεια οικονομικών πόρων και από τα δύο ταμεία», καταλήγει ο Σλοβένος πρωθυπουργός./ibna