ΕΕ: Κατέληξαν σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι ηγέτες

ΕΕ: Κατέληξαν σε συμφωνία οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Σε συμφωνία κατέληξαν τελικά οι ηγέτες των κρατών-μελών ΕΕ νωρίς το πρωί της Τρίτης, για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, έπειτα από σκληρές πιέσεις από χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Ο συμβιβασμός όμως σύμφωνα με μια πρώτη ανάγνωση είναι κατώτερος των περιστάσεων.

Το σχέδιο, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση για -πρώτη φορά- κοινού ευρωπαϊκού χρέους, θα εγγραφεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ε.Ε. (2021-2027), συνολικού ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Charles Michel υποστήριξε πως συμφωνία που κλείστηκε «αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τα χρήματα. Αφορά τους εργαζόμενους και τις οικογένειες, τις θέσεις εργασίας τους, την υγεία τους και την ευημερία τους. Πιστεύω ότι η συμφωνία αυτή θα θεωρηθεί κομβική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης, αλλά και ότι θα μας εκτοξεύσει στο μέλλον».

Συνεχίζοντας υποστήριξε πως η συμφωνία δείχνει ότι τα κράτη μέλη μπόρεσαν να σταθούν το ένα δίπλα στο άλλο με πίστη στο κοινό τους μέλλον και «στέλνει το ισχυρό μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη που αναλαμβάνει δράση».

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει τη συρρίκνωση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης σε διαρθρωτικά ταμεία του προϋπολογισμού

Όσον αφορά τη σύνδεση της διάθεσης της βοήθειας με το κράτος δικαίου, που αφορούσε Ουγγαρία και Πολωνία, θα προταθούν κατάλληλα και αναλογικά μέτρα που θα πρέπει να εγκριθούν από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία.

Σχεδόν το ένα τρίτο των κονδυλίων προορίζεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και, μαζί με τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ της ΕΕ, θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πακέτο πράσινων κινήτρων στην ιστορία. Όλες οι δαπάνες πρέπει να είναι συνεπείς με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τον Charles Michel.

Το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο συμφώνησε η Σύνοδος Κορυφής όχι μόνο θα απελευθερώσει ζωτικά κεφάλαια για τις οικονομίες της νότιας Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο από τον κορωνοϊό, αλλά αποτελεί την απόδειξη ότι η ΕΕ μπορεί να προσφέρει ουσιαστική αλληλεγγύη στα μέλη που έχουν ανάγκη. Με περισσότερους από 100.000 Ευρωπαίους νεκρούς από τον κορωνοϊό και την οικονομία της να χρειάζεται ανοικοδόμηση, οι επενδυτές αναζητούσαν την επίδειξη ενότητας από τους 27 για να αντιδράσουν θετικά.

«Αυτή η συμφωνία στέλνει ένα συγκεκριμένο μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι μια δύναμη δράσης», δήλωσε ο Charles Michel, πρόεδρος του συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ, μετά τη συνέντευξη Τύπου. «Πιστεύω ότι αυτή η συμφωνία θα θεωρηθεί καθοριστική στιγμή στο ταξίδι της Ευρώπης».

Η Ιταλία, το αρχικό ευρωπαϊκό επίκεντρο της πανδημίας, πιθανότατα θα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος του σχεδίου και αναμένει να λάβει περίπου 82 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και περίπου 127 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, ανέφερε ανώτερος Ιταλός αξιωματούχος. Οι διατάξεις για τη σύνδεση μεταξύ της χορήγησης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και τον σεβασμό στις δημοκρατικές αξίες που απαιτούσαν οι χώρες του Βορρά απαλείφθησαν για να επιτευχθεί συμφωνία.

Όσο για τη στάση του γαλλογερμανικού άξονα, φάνηκε η αδυναμία της Angela Merkel να τιθασεύσει τον πλούσιο Βορρά, ενώ κατώτερος των περιστάσεων ήταν και ο Emmanuel Macron, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη»

Αφωνία από την Ursula Von der Leyen, που έγραφε νωρίτερα στο Twitter ότι πρέπει «να κινηθούμε προς έναν εποικοδομητικό συμβιβασμό», γιατί «οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν ένα ισχυρό σχέδιο ανάκαμψης. Ο κόσμος μας παρακολουθεί»./ibna