Κοσσυφοπέδιο: Ζωτικής σημασίας η εσωτερική συναίνεση για τον Thaci

Κοσσυφοπέδιο: Ζωτικής σημασίας η εσωτερική συναίνεση για τον Thaci

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, δήλωσε σήμερα ότι είναι σημαντικό και ζωτικής σημασίας για αυτόν να διασφαλίσει έναν εσωτερικό διάλογο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Lulzim Basha, ο Thaci τόνισε ότι το ζήτημα της συναίνεσης είναι ζωτικής σημασίας, προσθέτοντας ότι ο συντονισμός με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες είναι επίσης σημαντικός.

«Σήμερα συζητήσαμε για την ανάπτυξη στο Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία, των δυνατοτήτων για ακόμη καλύτερη συνεργασία. Το Κοσσυφοπέδιο θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Thaci, προσθέτοντας ότι

«είναι σημαντικό να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για την ευρωπαϊκή προοπτική.

«Συζητήσαμε επίσης τον διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Είναι σημαντικό να έχουμε θεσμική συναίνεση στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι ζωτικής σημασίας να συντονιστούμε μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών. Αυτό πρέπει να συναφθεί όχι με την τεχνική έννοια, αλλά για χάρη της αμοιβαίας αναγνώρισης» είπε ο Thaci.

Ο Basha εξέφρασε την υποστήριξή του στις «συνεπείς απόψεις» του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου για την υποστήριξη του διαλόγου, καθώς και για τη συνοχή των πολιτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο πλήρης συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ ήταν και παραμένει προϋπόθεση για την επιτυχία» είπε από την πλευρά του ο Basha.

Με τον Lulzim Basha συναντήθηκε και ο Πρωθυπουργός Avdullah Hoti, ο οποίος τον ενημέρωσε για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το Κοσσυφοπέδιο και τις τελευταίες εξελίξεις στον πολιτικό τομέα.

Ο Avdullah Hoti δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Basha ότι ο συντονιστής της κυβέρνησης για τη διαδικασία του διαλόγου θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για να συντάξει την τελική συμφωνία με τη Σερβία.

Ο Hoti είπε επίσης ότι ο στόχος της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι η αμοιβαία αναγνώριση επαναλαμβάνοντας ότι ο διάλογος δεν έχει τεχνικό χαρακτήρα, αλλά πολιτικό.

«Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε μετά από περισσότερους από 20 μήνες. Από τις πρώτες ημέρες, ξεκαθαρίσαμε την πλατφόρμα μας. Η θέση του Κοσσυφοπεδίου σε αυτήν τη διαδικασία έχει κατατεθεί και είναι κατανοητή από τους διεθνείς εταίρους μας. Ο απώτερος στόχος είναι αποκλειστικά η αμοιβαία αναγνώριση και ομαλοποίηση των σχέσεων» είπε ο Hoti.

«Ο διάλογος είναι μόνο πολιτικός. Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, κατά την οποία ο συντονιστής του διαλόγου, ο οποίος θα διοριστεί σύντομα, θα επεξεργαστεί το σχέδιο της τελικής συμφωνίας για την αμοιβαία αναγνώριση» συμπλήρωσε ο Hoti./ibna