Β-Ε: Διαδικτυακή συνάντηση Tegeltija-Varhelyi

Β-Ε: Διαδικτυακή συνάντηση Tegeltija-Varhelyi

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε Zoran Tegeltija μίλησε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Oliver Varhelyi, σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη Β-Ε γύρω από την πανδημία του COVID-19, καθώς και σχετικά με την οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα και την περιοχή, ενόψει της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, όπως αναφέρει ο το πρακτορείο SRNA.

«Ο Πρόεδρος Tegeltija εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την υποστήριξη που παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Β-Ε στον αγώνα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς δέσμευσης της ΕΕ στην ενίσχυση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει το Υπουργικό Συμβούλιο σε δελτίο τύπου.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών επεσήμανε τη σημασία της περιφερειακής και πολυμερούς συνεργασίας, καθώς και την ανάγκη διευρυμένης αλληλεγγύης και κοινών δράσεων για την καταπολέμηση της πανδημίας, τονίζοντας ότι καμία χώρα δεν είναι ασφαλής ή προστατευμένη από την πανδημία, την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες.

«Οι δύο συνομιλητές τόνισαν την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη μακροοικονομική χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συντομότερο δυνατό», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΕ να υποστηρίξει επιπλέον τον τομέα της υγείας της Β-Ε, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες, και ενημέρωσε τον πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου για το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο θα παρουσιάσει  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της παροχής μακροπρόθεσμης στήριξης στην περιοχή και της επίτευξης βημάτων προς την ΕΕ.

«Το σχέδιο αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ανάκαμψη από την πανδημία, και θα επικεντρωθεί σε έργα υποδομής σε διάφορους τομείς σημαντικούς για τους πολίτες, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η προστασία του περιβάλλοντος και άλλα συναφή», προσθέτει το δελτίο τύπου.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Β-Ε, ο πρόεδρος Tegeltija τόνισε ότι, παρά τις προκλήσεις που ανέκυψαν από την πανδημία του Covid-19, το Συμβούλιο των Υπουργών επικεντρώνεται στις προοπτικές της εξασφάλισης του καθεστώτος υποψήφιας χώρας και της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών επεσήμανε την ενεργή προσέγγιση του Συμβουλίου Υπουργών για την επίλυση των ευρωπαϊκών ζητημάτων, τονίζοντας ότι το κλειδί για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έγκειται στο σεβασμό του μηχανισμού συντονισμού, ο οποίος βασίζεται σε συνταγματικές αρμοδιότητες σε επίπεδο όλων των Αρχών, στη βάση του απόλυτου σεβασμού των συμφωνιών του Dayton. /ibna