Κροατία: Δε θα παραστεί στην εναρκτήρια σύνοδο του Κοινοβουλίου ο Milanović

Κροατία: Δε θα παραστεί στην εναρκτήρια σύνοδο του Κοινοβουλίου ο Milanović

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanović ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην εναρκτήρια σύνοδο του Κοινοβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο Milanović ισχυρίζεται ότι ο λόγος έγκειται αποκλειστικά στην αντίληψη του ρόλου και της θέσης του Κροατικού Κοινοβουλίου.

“Ο λόγος για τον οποίο δεν θα παρευρεθώ στη σύνοδο έγκειται αποκλειστικά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνομαι το ρόλο και το καθεστώς του κροατικού Κοινοβουλίου – της ανεξαρτησίας του από τον Πρόεδρο. Αυτό είναι όλο. Αυτό είναι ταυτόχρονα θετικό και καλοπροαίρετο προς τη Βουλή”, υπογραμμίζει ο Milanović σε ανάρτηση στο Facebook.

Προσέθεσε ότι είχε διαβάσει σχόλια στα οποία αναφέρεται ότι όλοι οι προκάτοχοί του είχαν παρευρεθεί σε αντίστοιχες συνόδους, και αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος δε θα παρίστατο.

“Ο Tuđman παρακολούθησε και ήλεγχε σθεναρά το έργο της Βουλής, συχνά εκτός των (κατά τα άλλα μεγάλων) συνταγματικών του εξουσιών. Οι πρόεδροι Mesić, Josipović και Grabar-Kitarović παρευρέθηκαν για τους δικούς τους λόγους. Δεν πρόκειται να τους αναλύσω εδώ, αλλά πιστεύω πως είχαν καλές προθέσεις. Η άποψή μου είναι διαφορετική”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κροατίας.

“Με εξέλεξε η βούληση των πολιτών στο αξίωμα του Προέδρου, το οποίο είναι σε μεγάλο βαθμό (αλλά όχι αποκλειστικά) συμβολικό. Δεν πρόκειται να επαναλάβω αυτόματα ό,τι έκανε ή δεν έκανε κάποιος πριν από μένα”, δήλωσε ο Milanović και προσέθεσε: “Αυτή είναι μόνο η αρχή. Θα υπάρξουν περισσότερες αλλαγές”.

“Τέλος, ένα μεγάλο φιλί σε όλους τους εχθρούς μου. Το μεγαλύτερο φιλί στους ψευδείς αναλυτές, καθένας από τους οποίους διατηρεί τις όμορφες μικρές επιχειρηματικές του συμφωνίες με την κυβέρνηση. Με ακολουθούν πιστά εδώ και μισή δεκαετία”, κατέληξε.

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ως “ιδιαίτερα ασυνήθιστη”.

“Ξέρω ότι ένα πράγμα είναι σίγουρο, το Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τις λειτουργίες του. Είναι πολύ ασυνήθιστο από αυτό που έχω δει στα μέσα ενημέρωσης. Δεν το έχουμε συζητήσει. Ούτε και εγώ το γνώριζα”, σχολίασε ο Plenkovic .

Υπενθύμισε ότι όλοι όσοι είχαν προσκληθεί είχαν παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Milanović. “Λάβαμε μια πρόσκληση και παρευρεθήκαμε γιατί σεβόμαστε τα κροατικά θεσμικά όργανα, τα κρατικά σύμβολα. Αυτή ήταν η λογική πίσω από την απόφασή μας. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θέλει να το κάνει, ρωτήστε εκείνον”.

Ο Plenkovic απέφυγε να σχολιάσει αν πρόκειται για περίπτωση σεβασμού και παρέκκλισης από το αξίωμα του προέδρου. “Πολύ ασυνήθιστο. Δεν υπάρχει λόγος για εμάς να διαφωνούμε μέσω των ΜΜΕ”, τόνισε. /ibna