Σλοβενία: Σχέδια για νέο αιολικό πάρκο

Σλοβενία: Σχέδια για νέο αιολικό πάρκο

Η σλοβενική κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα την κατασκευή αιολικού πάρκου ονομαστικής ικανότητας 21,6 Megawatt σε μια οροσειρά κοντά στα σύνορα με την Κροατία.

Όπως μετέδωσε πρόσφατα το evwind.es, τον Οκτώβριο του 2019, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας ανακοίνωσε ότι εργάζεται επί εθνικών σχεδίων χωροταξίας για οκτώ αιολικά πάρκα, ενώ η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Dravske Elektrarne Maribor (DEM) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 65 εκατομμύρια ευρώ σε τρία αιολικά πάρκα – στο Ojstrica, το Paški Kozjak και το Rogatec.

Η προγραμματισμένη κατασκευή του αιολικού πάρκου στο Rogatec θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την ενεργειακή πολιτική, τον ενεργειακό νόμο και τη στρατηγική χωρικής ανάπτυξης της Σλοβενίας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε δελτίο τύπου.

Στις 8 Ιουλίου, η κυβέρνηση εξέδωσε την απόφαση σχετικά με την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου χωροταξίας για έξι ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή Maceljska Gora στην περιοχή Rogatec.

Η Dravske Elektrarne Maribor, θυγατρική του κρατικού ομίλου HSE, θα αναλάβει την κατασκευή του έργου. Ο τύπος των μονάδων παραγωγής δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αν και ο επενδυτής σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τεχνολογικά προηγμένες μονάδες τόσο από περιβαλλοντικής άποψης όσο και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας.

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι το έργο θα συμβάλει στην αύξηση της παραγωγής από ΑΠΕ, διασφαλίζοντας παράλληλα αυτάρκεια στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και μεγαλύτερη διαφοροποίηση και διασπορά των πηγών παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με τις αρχές της ενεργειακής πολιτικής της χώρας, όπως μεταδίδουν τα σλοβενικά ΜΜΕ.

Οι έξι ανεμογεννήτριες, η καθεμία με ονομαστική χωρητικότητα έως και 3,6 MW, ή συνδυασμένης ισχύος 21,6 MW, αναμένεται να κατασκευαστούν σε μια αραιοκατοικημένη βορειοανατολική άκρη του δήμου Rogatec, τουλάχιστον μισό χιλιόμετρο από τον πλησιέστερο οικισμό.

Το αιολικό πάρκο θα μπορεί να παράγει ενέργεια έως και 55 γιγαβατωρών. Οι μονάδες θα συνδεθούν μέσω αγωγού καλωδίων 20 κιλοβάτ με τον προγραμματισμένο υποσταθμό αιολικών πάρκων Rogatec, και από εκεί με δύο ακόμη καλώδια στον μετασχηματιστή και σταθμό διανομής Rogaška Slatina.

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, η Σλοβενία ​​αναμένεται να αντλήσει τουλάχιστον το 27% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Το ποσοστό ήταν στο 21,1% το 2018.

Η Σλοβενία ​​διαθέτει 12 τοποθεσίες διάφορων μεγεθών οι οποίες, σύμφωνα με μετρήσεις, ενδείκνυνται για αιολικά πάρκα, ωστόσο στην πραγματικότητα λειτουργούν μόνο δύο ανεμογεννήτριες: μια μονάδα 2,3 MW και μια 0,9 MW, και με τις δύο να βρίσκονται στα νοτιοδυτικά.

Το 2018, η παραγωγή των δύο ανεμογεννητριών αντιστοιχούσε μόλις στο 0,04% της κατανάλωσης ενέργειας της Σλοβενίας. Παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια έξι γιγαβατωρών.

Παρά τη δημόσια υποστήριξη για την πράσινη ενέργεια κατ ‘αρχήν, υπήρξε σθεναρή αντίσταση στα αιολικά πάρκα από περιβαλλοντολόγους και κινήματα NIMBY. Αξίζει να σημειωθεί ότι το NIMBY αποτελεί ακρωνύμιο της φράσης “Not In My Backyard” (Όχι στη Δική μου Αυλή). /ibna