Κύπρος: Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη, δήλωσε ο Αναστασιάδης

Κύπρος: Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη, δήλωσε ο Αναστασιάδης

«Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επίτευξη λύσης η οποία θα βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο, τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο μήνυμα του για της 46η επέτειο της Τουρκικής Εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974

Στο μήνυμα του για την 46η επέτειο της Τουρκικής εισβολής, ο Κύπριος Πρόεδρος καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση «να διαμορφώσει πιο αποφασιστική στάση, η οποία, μέσω των κατάλληλων μέτρων, να επιφέρει κόστος και να δίδει το μήνυμα πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη».

Ολόκληρο του μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη

«46 χρόνια μετά το συνεχιζόμενο έγκλημα εις βάρος της πατρίδας μας δεν σταματούμε να ανακαλούμε στη μνήμη μας το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 και τις οδυνηρές συνέπειες: την κατοχή, τη βίαιη διχοτόμηση, τον εκτοπισμό από τις πατρογονικές μας εστίες, τους νεκρούς και αγνοούμενους, τη σύληση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σήμερα, που αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία και την ελευθερία της πατρίδας μας, οφείλουμε, ενωμένοι και ομόθυμοι να συμπεριφερθούμε με μέγιστη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επίτευξη λύσης η οποία θα βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με το διεθνές δίκαιο τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει τη μοιρασμένη μας πατρίδα και θα την απαλλάσσει από την απαράδεκτη κρατούσα κατάσταση, μετεξελίσσοντάς την σε ένα φυσιολογικό κράτος, τις τύχες του οποίου θα διαχειρίζονται οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι.

Δυστυχώς οι ενέργειες της Τουρκίας, με την εισβολή της στην Κυπριακή ΑΟΖ, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπονομεύουν βαθιά τον στόχο που και ο Γενικός Γραμματέας του θέτει για δημιουργία περιβάλλοντος που θα ευνοεί αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις.

46 χρόνια μετά, παρακολουθούμε πέραν της εισβολής της Τουρκίας και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στρατιωτική εμπλοκή της στη Λιβύη και στη Συρία. Παρακολουθούμε ακόμη απειλές έναντι της Ελλάδας αλλά ακόμη και την απαράδεκτη πράξη μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαμορφώσει πιο αποφασιστική στάση, η οποία, μέσω των κατάλληλων μέτρων, να επιφέρει κόστος και να δίδει το μήνυμα πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συνεχίσει να δρα ανενόχλητη.»/ibna