Κοσσυφοπέδιο: Αντιδράσεις των κομμάτων για τον τεχνικό διάλογο- Δεν υπάρχει δηλώνει ο Hoti

Κοσσυφοπέδιο: Αντιδράσεις των κομμάτων για τον τεχνικό διάλογο- Δεν υπάρχει δηλώνει ο Hoti

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Avdullah Hoti, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει τεχνικός διάλογος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

«Υπάρχει διάλογος μόνο για τελικές συμφωνίες για αμοιβαία αναγνώριση και εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών», έγραψε ο Hoti.

Η δήλωση του Hoti ακολουθεί εκείνη του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vucic, ο οποίος, μετά από συνάντηση με τον Hoti στις Βρυξέλλες, είπε ότι οι συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Avdullah Hoti δεν ήταν εύκολες.

«Οι συνομιλίες για τους αγνοούμενους και τους εκτοπισμένους θα συνεχιστούν την επόμενη Τετάρτη σε τεχνικό επίπεδο», είχε δηλώσει ο Vucic.

«Πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση Hoti, για ένα μήνα, έχει αφαιρέσει από τη συζήτηση, το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσσυφοπεδίου, για το οποίο κανείς δεν αναφέρει πια».

«Αυτή θα είναι μια συμφωνία που θα δίνει στο Κοσσυφοπέδιο αυτό που του αξίζει, ισότιμο και ενσωματωμένο στη μεγάλη ευρωατλαντική οικογένεια. Ο λαός του Κοσσυφοπεδίου το χρειάζεται αυτό», έγραψε ο Hoti.

Η επανάληψη της διαδικασίας του τεχνικού διαλόγου στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από τη μεριά της αντιπολίτευσης αλλά και από την Προεδρία και τον Hashim Thaci.

Η πρώην επικεφαλής διαπραγματευτής στον τεχνικό διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας και πρώην υπουργός διαλόγου, Edita Tahiri, αναφέρει ότι η έναρξη οποιουδήποτε νέου διαλόγου τεχνικού επιπέδου θα μπορούσε να καθυστερήσει τη διαδικασία επίτευξης τελικής συμφωνίας.

«Φοβάμαι ότι αυτό που ανακοινώθηκε ως τεχνικός διάλογος για αυτήν την εβδομάδα θα μπορούσε να εισαγάγει αυτήν τη διαδικασία για τα επόμενα δέκα χρόνια και αυτή η προσέγγιση δεν φέρνει διαρκή ειρήνη και σταθερότητα ούτε στην περιοχή ούτε στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», είπε η Tahiri στο ραδιόφωνο Free Europe.

«Τώρα πρέπει να εργαστούμε για την τελική συμφωνία και μέσα σε αυτήν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που ονομάζονται τεχνικά, αλλά τα οποία είναι πολύ σημαντικά, όπως αποζημιώσεις πολέμου, μετά διαδοχή, διαίρεση περιουσίας και άλλα. Αλλά, αν τα τεχνικά πράγματα επανέλθουν πάλι και επιτευχθεί η τελική συμφωνία, αυτό κινδυνεύει να αφήσει τη διαδικασία ανοιχτή επ’ αόριστον», δήλωσε επίσης η Tahiri.

Ο Επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου και Σύμβουλος του Προέδρου Hashim Thaci, Bekim Çollaku, είπς ότι ο σκοπός του διαλόγου με τη Σερβία πρέπει να είναι η τελική συμφωνία με αμοιβαία αναγνώριση και όχι η επανάληψη ενός τεχνικού διαλόγου υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τεχνικός διάλογος έχει σχεδιαστεί για να δικαιολογήσει το άνοιγμα περισσότερων κεφαλαίων για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ, ενώ αφήνει το Κοσσυφοπέδιο απομονωμένο και στο ίδιο status quo.

Η ειδική των πολιτικών διαδικασιών, Donika Emini, περιγράφει τη δυνατότητα επανάληψης του τεχνικού διαλόγου ως λάθος στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Για να ξεκινήσει μια τεχνική διαδικασία, ελπίζοντας ότι θα μας φέρει κάτι πολιτικό, ακόμη και με τέτοιες ελιτίστικες πολιτικές, δεν πιστεύω ότι είναι η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. Δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε με μια τεχνική διαδικασία όπου θα μπορούσαμε να χάσουμε ίσως άλλα δέκα χρόνια μιλώντας για πράγματα που δεν είναι σημαντικά, δηλαδή πράγματα που δεν φέρνουν τίποτα για να τερματιστεί αυτή η διμερής διαμάχη μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας», δήλωσε η Emini στο Ραδιόφωνο Free Europe./ibna