Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές μπορούν να διεξαχθούν το νωρίτερο τον Δεκέμβριο, δήλωσε η Sacheva

Βουλγαρία: Πρόωρες εκλογές μπορούν να διεξαχθούν το νωρίτερο τον Δεκέμβριο, δήλωσε η Sacheva

Τις αντικειμενικές δυσκολίες για την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές σε περίπτωση πτώσης ή παραίτησης της κυβέρνησης του Boyko Borissov εξέφρασε η Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Denicha Sacheva, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BGNES την Κυριακή, σημειώνοντας ότι το νωρίτερο που μπορούν να διεξαχθούν εκλογές είναι ο Δεκέμβριος, σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες, τα αιτήματα και τους στόχους της δυσαρέσκειας.

«Οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν το νωρίτερο τον Δεκέμβριο, επειδή η μηχανική ψηφοφορία πρέπει να οργανωθεί Ο νόμος λέει ότι πρέπει να διεξαχθεί μηχανική ψηφοφορία και ταυτόχρονα δεν έχουμε αρχίσει να την οργανώνουμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είμαστε σε θέση να συμμορφωθούμε με το νόμο. Θα εισέλθουμε σε ένα κύκλο κρίσεων, παραβιάσεων του νόμου, διαμαρτυριών, προβλημάτων και κάθε είδους άλλων πραγμάτων που δεν θα οδηγήσουν σε τίποτα καλό.

«Εάν η επιλογή για πρόωρες εκλογές είναι το νωρίτερο τον Δεκέμβριο, τότε γιατί να μην περιμένουμε μέχρι τον Μάρτιο», σχολίασε.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι προς το συμφέρον του λαού να έχει ένα λειτουργικό κοινοβούλιο, επειδή ένα υπουργικό συμβούλιο δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς κοινοβούλιο. Οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού θα αποφασίσουν τι αλλαγές θα γίνουν στην Κυβέρνηση μετά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής χωρίς εμπιστοσύνη.

«Τους επόμενους μήνες, είναι ζωτικής σημασίας για το λαό να έχει ένα λειτουργικό κοινοβούλιο, ώστε να μπορεί να εγκριθεί η ενημέρωση του τρέχοντος προϋπολογισμού, κάτι που είναι αναπόφευκτο λόγω των πολλών δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί. Ένας νέος προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί και για το νέο έτος, δεν μπορείτε να μπείτε στον επόμενο χρόνο με τον παλιό προϋπολογισμό. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν που απαιτούν νομοθετική αλλαγή, ως μέρος των μέτρων που συζητούμε. Εάν υπάρχει ένα δεύτερο κύμα κορωναϊού και είναι απαραίτητο να γίνουν νέες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της δυνατότητας χρήσης του Ταμείου Ανεργίας για το μέτρο 60/40 και όχι μόνο εάν πρέπει να αυξήσουμε το ποσό των επιδομάτων ανεργίας και για χιλιάδες πράγματα που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τον λαό, ένα επίσημο υπουργικό συμβούλιο χωρίς κοινοβούλιο δεν μπορεί να κάνει τίποτα», δήλωσε κατηγορηματικά τονίζοντας ότι το κλειδί για το πέρασμα του χειμώνα είναι να υπάρχει ένα λειτουργικό κοινοβούλιο.

Σε ερώτηση για το πώς αποδέχεται την προγραμματισμένη πολιτική ανυπακοή, τους αποκλεισμούς και την απεργία από αύριο(σήμερα), η υπουργός το περιγράφει ως παράλογη απόφαση.

«Για μένα, αυτή είναι μια απολύτως παράλογη ενέργεια, μια συνέχεια της κλιμάκωσης της έντασης. Ας δούμε πόσα άτομα θα εμπλακούν στην πολιτική ανυπακοή, συμπεριλαμβανομένων των απεργιών. Οι απεργίες δεν οργανώνονται από τις πλατείες και με μια κλήση. Για να υπάρξουν απεργίες, πρέπει επίσης να υπάρχει η συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες ανέφεραν ότι οι εκπρόσωποί τους δεν θα συμμετάσχουν. Κατά τη διάρκεια μιας απεργίας, ένα άτομο απέχει από τη δουλειά και αρνείται εθελοντικά να λάβει χρήματα για να είναι σε θέση να διαμαρτυρηθεί για κάτι που θεωρεί δίκαιο», εξήγησε η Υπουργός.

Η Sacheva σημείωσε επίσης ότι μέχρι στιγμής αυτή και η κυβέρνηση δεν έχουν ακούσει άλλα αιτήματα εκτός από το αίτημα της παραίτησης.

«Τα δέχομαι όλα αυτά ως μια προσπάθεια κλιμάκωσης των εντάσεων και δημιουργίας χάους και αναταραχής. Μου παραμένει ασαφές ποιος είναι ο άλλος στόχος, εκτός από την παραίτηση που κυματίζει», σχολίασε η Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, προσθέτοντας ότι δεν είχε ακούσει τους διαδηλωτές να κάνουν αιτήματα σχετικά με άλλους τομείς της ζωής./ibna