Ανάλυση: Το μετεκλογικό Rashamon στη Βόρεια Μακεδονία

Ανάλυση: Το μετεκλογικό Rashamon στη Βόρεια Μακεδονία

Διαπραγματεύσεις για την εξάλειψη του Zaev

Στα επόμενα τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων μεταρρυθμίσεων και των αναστρέψιμων δύσκολων προϋποθέσεων για ένταξη στην ΕΕ, μια σταθερή κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία σημαίνει έναν συνασπισμό μεταξύ όλων των αλβανικών κομμάτων και του νικητή των εκλογών SDSM, ή έναν συνασπισμό όλων των αλβανικών κομμάτων σε συνεργασία με το VMRO DPMNE.

Του Erol Rizaov

Οι διακομματικές διαπραγματεύσεις μετά τις εκλογές, οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη για τη σύνθεση μιας κυβέρνησης συνασπισμού και την εκλογή ενός πρωθυπουργού, αν κριθεί από τα πρώτα μηνύματα, κατευθύνεται προς την εξάλειψη του Zoran Zaev από τη δυνατότητα να γίνει πρωθυπουργός και να υποτιμηθεί η εύθραυστη αλλά σημαντική νίκη των Σοσιαλδημοκρατών και των συνεργατών τους. Κι έτσι ακυρώνεται και η μόνη ευκαιρία να σχηματσιστεί μια σταθερή κυβέρνηση σε συνέχεια της επίτευξης των στρατηγικών στόχων της Βόρειας Μακεδονίας για ταχύτερη ανάπτυξη, αποδοχή των ευρωπαϊκών προτύπων, επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις, καλή γειτνίαση και μόνιμη ένταξη στην ΕΕ, όπως επετεύχθη με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Τι σημαίνει η διαμόρφωση μιας σταθερής κυβέρνησης, όπως λένε από τις Βρυξέλλες, αλλά και από το εσωτερικό και από τους γείτονες και από εκείνους που γνωρίζουν την ευθύνη και τη σημασία τόσο του εκτελεστικού όσο και του νομοθετικού σώματος.

Στα επόμενα τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των πιο δύσκολων μεταρρυθμίσεων και των αναστρέψιμων δύσκολων προϋποθέσεων για ένταξη στην ΕΕ, μια σταθερή κυβέρνηση σημαίνει έναν συνασπισμό μεταξύ όλων των αλβανικών κομμάτων και του νικητή των εκλογών SDSM, ή έναν συνασπισμό όλων των αλβανικών κομμάτων σε συνεργασία με το VMRO DPMNE.

Λαμβάνοντας υπόψη την αντίσταση και τα εμπόδια από το VMRO DPMNE σε όλες τις φάσεις της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης και τις εμπειρίες του 11ετούς καθεστώτος του Nikola Gruevski, αν τα λάβουμε υπόψη, τότε, δεν θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλα διλήμματα σχετικά με τον συνασπισμό που θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε μετά από 15 χρόνια αποκλεισμού.

Δυστυχώς όμως αυτό είναι φαινομενικά έτσι.

Υπάρχουν πραγματικά δύσκολες διαπραγματεύσεις μπροστά που μπορούν να καταλήξουν σε αποτυχία και να οδηγήσουν σε νέες εκλογές και σε μια βαθύτερη πολιτική και οικονομική κρίση θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, την οικονομική υποστήριξη που έχουν οι χώρες που διαπραγματεύονται για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και διεθνείς συγκρούσεις, συμβάντα και διχασμούς, οδηγώντας σε μια εθνική ομογενοποίηση των ψηφοφόρων πολύ πιο έντονη από ό, τι σε αυτές τις εκλογές, που θα υποτιμήσει τους μελλοντικούς συνασπισμούς πολύ περισσότερο, υπό όρους, ακόμη και αν το DUI κερδίσει 25 έδρες στο κοινοβούλιο, από τις 15 σημερινές.

Εάν έχει γίνει κατανοητό, η αντιπολιτευτική στάση του Hristjian Mickoski, του ηγέτη του VMRO DPMNE, απέναντι σε αυτές τις επιτυχίες του Zoran Zaev και του SDSM, ο οποίος τις είδε ως προδοσία και συνθηκολόγηση της χώρας, πούλημα του συνταγματικού ονόματος, απώλεια της εθνικής ταυτότητας και γλώσσας, διαγραφή της ιστορίας και της ιδιοκτησίας της Μακεδονικής Επανάστασης, μη αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας ως διάλεκτος της Βουλγαρίας, το τελεσίγραφο του DUI με εθνοτικές προϋποθέσεις για την εκλογή πρωθυπουργού είναι ακατανόητο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών, αλλά και τις άλλες δραστηριότητες που ανέλαβε ο Ali Ahmeti στις προσπάθειες ανατροπής του Zoran Zaev, τον νικητή των εκλογών.

Ο αρχηγός του DUI, Ali Ahmetiι, έκανε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση την επόμενη μέρα των εκλογών, όταν είπε ότι μίλησε για πρώτη φορά με το BESA, τον αλβανικό εταίρο του συνασπισμού του SDSM, και στη συνέχεια με άλλα αλβανικά κόμματα για ενότητα και την επίτευξη του μέγιστου στόχου, ενός Αλβανού πρωθυπουργού.

Το μήνυμα προς τον Zaev είναι ότι οι τέσσερις Αλβανοί βουλευτές του BESA, που δεν έχουν ακόμα επικυρώσει την έδρα, μπορούν να καταλήξουν στο DUI, οπότε τώρα κοιτάξτε και σκεφτείτε ενώ βρίσκεστε σε “διακοπές”.

Τα κίνητρα του Ahmeti για την εξάλειψη του Zaev δεν οφείλονται στην τεταμένη και έντονη προεκλογική εκστρατεία στην οποία ακούστηκαν σκληρές λέξεις και από τις δύο πλευρές, με πρώτο τον Zaev να λέει: «Το DUI πηγαίνει με την αντιπολίτευση» και «το DUI δεν αξίζει πέντε δολάρια», και στη συνέχεια ο Ahmeti: «Ο Zaev όταν θα πιει δύο μπράντι, δεν ξέρει για τι μιλάει».

Οι λόγοι είναι πολύ βαθύτεροι και πολυεπίπεδοι. Πρώτον, οι πρωθυπουργοί Zoran Zaev και Αλέξης Τσίπρας είναι συνώνυμοι τόσο στο εσωτερικό όσο και στην περιοχή και στον κόσμο για τον συμβιβασμό που έγινε για την άρση του αποκλεισμού της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και για την εκκαθάριση ορισμένων επιβαλλόμενων αναζητήσεων για ένα ένδοξο παρελθόν που το VMRO DPMNE και ο Nikola Gruevski τους πήγε στην αρχαιότητα και στον Μέγα Αλέξανδρο.

Οι δύο πρωθυπουργοί, Τσίπρας και Zaev, έσπασαν αυτή τη αρχαιολαγνεία και με τις θαρραλέες και ιστορικές τους αποφάσεις, εναντιώθηκαν στους εθνικιστές και στους πολέμιους, ανέλαβαν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την απεμπλοκή της Βόρειας Μακεδονίας στο δρόμο προς την Ευρώπη, για την οποία πλήρωσαν υψηλό τίμημα στο πολιτικό πεδίο.

Ο Ζάεφ είναι το άτομο στη Βόρεια Μακεδονία που με τη Συμφωνία Πρεσπών και τη Συμφωνία με τη Βουλγαρία έλαβε τις μεγαλύτερες αναγνωρίσεις στον κόσμο και την πιο σκληρή κριτική και δαιμονοποίηση στο εσωτερικό καθώς χαρακτηρίστηκε ως προδότης και παρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος τέρας που υπέγραψε τη συνθηκολόγηση και διαγράφοντας τη δική του ιστορία και ταυτότητα, συνταγματικό όνομα και τη Μακεδονική γλώσσα.

Το DUI και ο Ali Ahmeti, παρά την ισχυρή τους υποστήριξη στο Κοινοβούλιο για αυτές τις πολιτικές, δεν εκτέθηκαν σε χτύπημα από την αντιπολίτευση τους, ούτε από το VMRO DPMNE, καθώς οι Zaev και SDSM εκτέθηκαν. Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ali Ahmeti, χωρίς μεγάλα εμπόδια απέδωσε όλες αυτές τις κοινές επιτυχίες με το SDSM και πάνω απ ‘όλα με τον Zaev στον εαυτό του και στο DUI, με στυλ απόλυτο ότι: εάν δεν ήμασταν, δεν θα είχαμε τη Συμφωνία Πρεσπών, τη συμφωνία με τη Βουλγαρία, ούτε θα ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε θα ξεκινούσαν φέτος οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Πάρα πολύ αυτό-αποδομητικό ακόμη και για έναν ματαιόδοξο στρατιωτικό διοικητή σε μια πολιτική εκλογική εκστρατεία, όπου συνήθως ψεύδεται περισσότερο./ibna