Β-Ε: Μείωση στα ποσοστά εγκληματικότητας στη Δημοκρατία Σρπσκα σύμφωνα με τον Lukač

Β-Ε: Μείωση στα ποσοστά εγκληματικότητας στη Δημοκρατία Σρπσκα σύμφωνα με τον Lukač

Μιλώντας σήμερα από το Αντολικό Σεράγεβο, ο υπουργός Εσωτερικών της Δημοκρατίας Σρπσκα (RS) Dragan Lukač δήλωσε ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας στην RS μειώθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ενώ ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε κατά 70% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Ο συνολικός αριθμός εγκλημάτων μειώθηκε κατά 10,5 τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα επίπεδα διαλεύκανσης εγκλημάτων αυξήθηκαν», δήλωσε ο Lukač, ο οποίος προήδρευσε μιας συνόδου του διευρυμένου συμβουλευτικού συμβουλίου του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας Σρπσκα, η οποία εξέτασε την έκθεση σχετικά με τις επιχειρήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και την κατάσταση ασφάλειας στην RS κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο Lukač σημείωσε ότι τα εγκλήματα που σχετίζονται με περιουσιακά στοιχεία μειώθηκαν κατά 16,2%, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι οι ληστείες μειώθηκαν κατά 68%.

Προσέθεσε ότι ο αριθμός των σοβαρών κλοπών μειώθηκε κατά 21,3 τοις εκατό, οι κλοπές 8,1 τοις εκατό και οι κλοπές των οχημάτων 65,7 τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι.

«Ο αριθμός των εγκλημάτων κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας μειώθηκε κατά 23,7%», συνέχισε ο Lukač.

Σημειώνοντας ότι τα εγκλήματα που σχετίζονται με την κατάχρηση ναρκωτικών αυξήθηκαν κατά 23,9 τοις εκατό και ο αριθμός των πλημμελημάτων κατά 6,3 τοις εκατό, ο Lukač τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο εντατικό έργο της αστυνομίας.

Όσον αφορά τους παράνομους μετανάστες, ο Lukač εξήγησε ότι οι αστυνομικοί του Υπουργείου Εσωτερικών στην επικράτεια της Δημοκρατίας Σρπσκα κατέγραψαν 4.986 μετανάστες τους πρώτους έξι μήνες του έτους, αύξηση 69,2% σε ετήσια βάση.

Προσέθεσε ότι διέσχισαν τα σύνορα παράνομα και ότι οι περισσότεροι δεν έχουν προσωπικά έγγραφα, γι ‘αυτό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ταυτότητά τους.

Ευχαρίστησε τον πρώην αστυνομικό διευθυντή της Δημοκρατίας Σέρπσκα Darko Ćulum, ο οποίος διορίστηκε ως νέος διευθυντής της Κρατικής Υπηρεσίας Έρευνας και Προστασίας (SIPA) για τη συνεργασία και το έργο του στο Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας Σρπσκα.

«Είμαι βέβαιος ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει την καλή συνεργασία με τον Ćulum στο τιμόνι του SIPA, ότι θα είναι σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, καθώς είναι ο άνθρωπος που ξέρει πώς το Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας Σέρπσκα και η ασφάλεια στη Β-Ε λειτουργούν, και σίγουρα θα συμβάλει στην ασφάλεια των πολιτών τόσο στη Δημοκρατία Σέρπσκα όσο και στη Β-Ε», δήλωσε ο Lukač .

Ο Ćulum δήλωσε ότι η σημερινή συνεδρία ήταν μια ευκαιρία να ευχαριστήσει όλους με όσους είχε εργαστεί.

«Εργαστήκαμε προς το συμφέρον όλων των πολιτών. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με τον Lukač, όλους τους αρχηγούς της αστυνομίας και τις αστυνομικές υπηρεσίες στη Β-Ε», δήλωσε ο Ćulum. /ibna