Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας ζήτησε πολιτική ωριμότητα για επιτυχές αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας ζήτησε πολιτική ωριμότητα για επιτυχές αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις

Οι διαπραγματεύσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2017 και το πακέτο ανάκαμψης είναι πολιτικά πιο σημαντικές για την ανάπτυξη της ΕΕ τα επόμενα επτά χρόνια και απαιτούν υψηλό επίπεδο πολιτικής ωριμότητας, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković από τις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

«Θα υποστηρίξουμε το συμφέρον της Κροατίας και θα αναζητήσουμε δυνατότητες χρηματοδότησης του εθνικού μας προγράμματος για ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένων έργων που θα διασφαλίσουν ότι η Κροατία έχει ισορροπημένη περιφερειακή ανάπτυξη, ανάπτυξη της γεωργίας και επίσης επενδύσεις στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία και σε όλα τα άλλα σχετικά με το μέλλον καθώς και με την προοπτική της βιομηχανικής επανάστασης 4.0», δήλωσε ο Plenković λίγο πριν από την έναρξη της πρώτης συνάντησης κορυφής πρόσωπο με πρόσωπο στις Βρυξέλλες μετά από αρκετούς μήνες εικονικών διασκέψεων λόγω της πανδημίας COVID-19.

Στις 10 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel παρουσίασε τη νέα του πρόταση για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το πακέτο ανάκαμψης, το λεγόμενο “negobox”.

Αυτή η πρόταση χρησιμεύει ως βάση για τις συζητήσεις των ηγετών στο τρέχον Ειδικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος Michel πρότεινε 1 074 δισεκατομμύρια ευρώ για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της ΕΕ και τη διατήρηση της πλήρους ικανότητας του σχεδίου ανάκαμψης. Αυτή η πρόταση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση του Φεβρουαρίου, η οποία αντικατοπτρίζει δύο χρόνια συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών. Όσον αφορά το μέγεθος του ταμείου ανάκτησης, η Επιτροπή θα έχει την εξουσία να δανείζεται έως 750 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω απόφασης για ιδίους πόρους. Από αυτό το ποσό, 500 δισεκατομμύρια θα είχαν τη μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων και 250 δισεκατομμυρίων ως δάνεια.

«Μια συμφωνία είναι απαραίτητη. Τώρα είναι η ώρα», λέει ο Michel στην πρόσκλησή του για την ειδική σύνοδο κορυφής.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων HINA, ο Κροάτης πρωθυπουργός ελπίζει ότι όλοι οι ηγέτες των κρατών μελών του μπλοκ της ΕΕ θα δείξουν υψηλό επίπεδο πολιτικής ωριμότητας «έτσι ώστε να μπορούμε να στείλουμε ένα σημαντικό μήνυμα σε όλους τους πολίτες μας, σε όλα τα μέλη της ΕΕ»./ibna