Ελληνική οικονομία σε κρίση: Βουτιά 27,1% στο λιανεμπόριο τον Μάιο

Ελληνική οικονομία σε κρίση: Βουτιά 27,1% στο λιανεμπόριο τον Μάιο

Η απογοητευτική εικόνα των αδειών καταστημάτων ενώ συμπληρώνεται η πρώτη εβδομάδα των φετινών θερινών εκπτώσεων η οποία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα 13 Ιουλίου και ολοκληρώνεται επίσης ημέρα Δευτέρα, στις 31 Αυγούστου, αποτελεί σύμφωνα με την καθολική εκτίμηση της αγοράς ένδειξη των όσων θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο.

Η απουσία πελατών αποτελεί συνέχεια της αναιμικής κίνησης στην αγορά τους προηγούμενους μήνες. Μάλιστα, σήμερα δόθηκαν στην δημοσιότητα τα νεώτερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τα οποία δείχνουν τεράστιας απώλειες του τζίρου τον Μάιο, μήνα κατά τον οποίο ξεκίνησε το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας. Ο τζίρος μειώθηκε από τα 21,55 δις ευρώ του περυσινού Μαϊου στα 15,7 δις ευρώ καταγράφοντας μείωση 27,1%. Ειδικά οι κλάδοι καταλυμάτων και εστίασης είχαν μείωση 88,7%. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας, ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 55,8%, από τα 1.605,80 εκατ. Ευρώ στα 799,44 εκατ. Ευρώ.

Η χειρότερη περίοδος εκπτώσεων της δεκαετίας

Αναφερόμενος στην σημαντική συρρίκνωση του τζίρου που προβλέπει ο κόσμος του εμπορίου για τις  φετινές θερινές εκπτώσεις στις αγορές της Αττικής, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης τόνισε ότι ο στόχος είναι να περιοριστεί το σοκ της μείωσης του τζίρου στο -12% και των απολεσθέντων κερδών στο -39%. Όπως δήλωσε θα είναι  βαθύ το αποτύπωμα της πανδημίας στις φετινές θερινές εκπτώσεις, με την αγοραστική κίνηση στην Αττική να συνεχίζει υποτονικά, αντίστοιχα με τα επίπεδα του διαστήματος που έχει μεσολαβήσει από τη πλήρη άρση του lockdown. Παραθέτοντας δε τα σχετικά στοιχεία σημείωσε: «Ο τζίρος του λιανεμπορίου κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που διενεργούνται οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, διαμορφώνεται μεσοσταθμικά τη τελευταία δεκαετία στα 6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας όμως, από έτος σε έτος σημαντικές αυξομειώσεις. Ενδεικτικά, την προ κρίσης περίοδο και συγκεκριμένα το αντίστοιχο δίμηνο του 2009, ο τζίρος των θερινών εκπτώσεων είχε ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ, δηλαδή ήταν συγκριτικά 25% υψηλότερα από τον μέσο όρο της δεκαετίας που ακολούθησε. Από τότε οι ετήσιες απώλειες του θερινού εκπτωτικού τζίρου είναι σταθερά στα επίπεδα των μείον 2 δισ. Ευρώ./ibna