Η Σλοβενία ​​είναι έτοιμη για σοβαρές και πιθανώς μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Janša

Η Σλοβενία ​​είναι έτοιμη για σοβαρές και πιθανώς μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο Janša

Σήμερα και αύριο, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša παρευρίσκεται στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, η οποία θα αφιερωθεί πλήρως στις διαπραγματεύσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ 2021-2027, συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για το πρόσφατα προτεινόμενο μέσο ανάκαμψης. Ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σλοβενίας.

Στις 10 Ιουλίου 2020, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, παρουσίασε μια συμβιβαστική πρόταση, η οποία αποτελεί τη βάση των διαπραγματεύσεων. Στις διαπραγματεύσεις για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ και το στενά συνδεδεμένο μέσο ανάκαμψης, η Σλοβενία ​​θα ενεργήσει βάσει της ήδη εγκριθείσας εντολής και των προτεραιοτήτων για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ 2021-2027.

Όπως είπε o Janša σε δήλωση κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο, η οποία αυτή τη φορά πραγματοποιείται με τη φυσική παρουσία Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, η Σλοβενία ​​είναι έτοιμη για σοβαρές και πιθανώς μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό η παρούσα κατάσταση να αποδείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιδράσει σε πραγματικό χρόνο», τόνισε ο Janša, προσθέτοντας ότι “για τη Σλοβενία, όπως και για όλα τα άλλα μέλη της ΕΕ, αυτή η στιγμή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, γιατί δεν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πίσω μας”.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις που περιέχονται στο Ταμείο Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την οικονομική ικανότητα της Σλοβενίας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά και την εμπιστοσύνη στις προετοιμασίες για πιθανή συνέχιση αυτού του κινδύνου το φθινόπωρο.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Σλοβενία ​​να παρέχει αρκετά χρήματα στο Ταμείο Ανάκαμψης για να συμπληρώσει και να εκσυγχρονίσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, γιατί τους τελευταίους μήνες έχουν προκύψει πολλά επιπλέον πράγματα για τα οποία πρέπει να προετοιμαστούμε για το μέλλον, όπως προκλήσεις σαν την πανδημία του κορωνοϊού”, τόνισε ο πρωθυπουργός Janez Janša, προσθέτοντας ότι μετά τις μέχρι τώρα συνομιλίες του με συναδέλφους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες δέκα ημέρες, “καθώς προετοιμαζόμαστε για την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, μπορώ να πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία έχει εκφράσει την ετοιμότητα να καταλήξει σε συμφωνία σήμερα”.

«Προσωπικά, θα είμαι ικανοποιημένος αν λύσουμε τα πιο σημαντικά στρατηγικά ζητήματα σήμερα και αύριο, όπως η σχέση μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων και μακροοικονομικών δεδομένων. Στο μέλλον, και σίγουρα αυτόν τον μήνα, θα λύσουμε επίσης τις λεπτομέρειες», κατάληξε ο Σλοβένος Πρωθυπουργός./ibna