ΕΕ: Αγνοούμενους, εκτοπισμένους και οικονομικές σχέσεις συζήτησαν στις Βρυξέλλες Vučić , Hoti και ΕΕ

ΕΕ: Αγνοούμενους, εκτοπισμένους και οικονομικές σχέσεις συζήτησαν στις Βρυξέλλες Vučić , Hoti και ΕΕ

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα Miroslav Lajcak δήλωσε ότι τα θέματα των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων, καθώς και οι οικονομικές σχέσεις, συζητήθηκαν στην πρώτη φυσική συνάντηση για τη συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα.

«Είμαι ικανοποιημένος που μετά τη σημερινή αρχική ανταλλαγή θέσεων, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν εντατικά σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ήδη από την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Lajcak.

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ Miroslav Lajcak τόνισε ότι τα ζητήματα των αγνοουμένων και των εκτοπισμένων έχουν συμβολικό χαρακτήρα όσον αφορά τη συμφιλίωση, αλλά επίσης ότι είναι ένα πολύ «πραγματικό θέμα» για τις οικογένειες που ζουν σε αβεβαιότητα εδώ και δεκαετίες.

Τόνισε επίσης ότι είναι ζωτικής σημασίας η συνεργασία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για την επίλυση των υπολοίπων υποθέσεων και το κλείσιμο αυτού του ζητήματος.

Όσον αφορά το θέμα, της οικονομικής συνεργασίας, ο Lajcak τονίζει ότι είναι «ένας από τους πυλώνες της ΕΕ».

«Η εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας σημαίνει πλήρη αξιοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών», δήλωσε ο Lajcak, ο οποίος ευχαρίστησε και τις δυο πλευρές που συμμετείχαν στο διάλογο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο Lajcak ανακοίνωσε την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ την επομένη βδομάδα θα υπάρξει συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο.

Μετά τη συνέχιση του διαλόγου στις Βρυξέλλες, ο Aleksandar Vučić επανέλαβε ότι το Βελιγράδι και η Πρίστινα έχουν διαμετρικά αντίθετα αιτήματα.

Ο Πρόεδρος Vučić δήλωσε ότι αναμένει να ανοίξουν κι άλλα θέματα στον διάλογο με την Πρίστινα από τον Σεπτέμβριο, συμπεριλαμβανομένου του πιο δύσκολου, του ζητήματος της ιδιοκτησίας. Επίσης όπως δήλωσε ζήτησε να συμπεριληφθεί και η ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, ενώ η Πρίστινα είχε μια διαφορετική ιδέα.

«Δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από αυτό που υπογράφηκε και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε σε αυτό», είπε ο Vučić.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας επεσήμανε ότι η Σερβία ήταν σοβαρή και υπεύθυνη, και ότι αυτό φαίνεται κατά τη διάρκεια του διαλόγου, προσθέτοντας ότι πρέπει να συμμετάσχουμε στον διάλογο με την Πρίστινα, διότι, διαφορετικά, θα ήμασταν απολύτως απομονωμένοι από τον κόσμο.

«Είναι η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ότι η ΕΕ διεξάγει ουσιαστικό διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα. Έτσι, θα απομονωθούμε όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, εάν δεν συμμετάσχουμε σε αυτό και δεν είναι ευχάριστο για μας, σημείωσε ο Vučić

Επισήμανε επίσης ότι δεν ήταν εύκολο για αυτόν να καθίσει απέναντι από τον Hoti και να ακούσει πώς είναι απλά θύματα και είμαστε κακοί.

«Πρέπει να απαντήσεις σε αυτό. Πρέπει να συμμετάσχουμε σε αυτό και να είμαστε δίκαιοι και να προσπαθήσουμε να λύσουμε μερικά από τα προβλήματα. Διότι, θα πρέπει να ζήσουμε δίπλα στους Αλβανούς τα επόμενα 100, 200 και 300 χρόνια. Και όσο πιο γρήγορα το λύσουμε, τόσο το καλύτερο», σημείωσε ο Vučić.

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Avdullah Hoti, μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι συζητήθηκαν δυο θέματα, τους αγνοούμενους και την οικονομική ανάπτυξη. «Ήταν μια δύσκολη συνάντηση. Έχω παρουσιάσει τη θέση του Κοσσυφοπεδίου και δεν θα την αλλάξω. Αυτή είναι η τελευταία φάση του διαλόγου για όλα τα εκκρεμή ζητήματα».

Σύμφωνα με τον Hoti, το Κοσσυφοπέδιο μπαίνει στο διάλογο με τη Σερβία για τη σύναψη συμφωνίας για αμοιβαία αναγνώριση και είπε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός εβδομάδων ή μηνών./ibna