Ρουμανία: Παρατείνεται η κατάσταση επιφυλακής, δυσοίωνες οι προβλέψεις

Ρουμανία: Παρατείνεται η κατάσταση επιφυλακής, δυσοίωνες οι προβλέψεις

Απόφαση για παράταση της κατάστασης επιφυλακής στη Ρουμανία επί 30 ημέρες και τα μέτρα που απαιτούνται για την πρόληψη και την καταπολέμηση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 ενέκρινε η Κυβέρνηση κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή της. Η Κυβερνητική Απόφαση συνοδεύεται από τρία Παραρτήματα.

Είναι η δεύτερη φορά που παρατείνεται η κατάσταση επιφυλακής στη χώρα.

Η παράταση της κατάστασης επιφυλακής κρίθηκε αναγκαία λόγω της συνεχούς αύξησης των κρουσμάτων και των ανησυχητικών προβλέψεων για το μέλλον. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι τα κρούσματα ενδέχεται να φτάσουν τα 1.200-1.600 ημερησίως, στα μέσα Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ άλλα 777 κρούσματα κορωνοϊού αναφέρθηκαν σήμερα στη Ρουμανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 35.003. Aναφέρθηκαν επίσης 19 θάνατοι, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε 1.971. Έχουν γίνει 19.097 τεστ και 757 άτομα με θετικά τεστ εξήλθαν των νοσοκομείων κατόπιν αίτησής τους.

Στο μεταξύ αναμένεται ότι η Γερουσία θα εγκρίνει σήμερα τον νόμο για τον κορωνοϊό και την απομόνωση, μετά τη συμφωνία που επήλθε χθες βράδυ στη Νομική Επιτροπή, Η σχετική ψηφοφορία σήμερα δεν αναμένεται να συνοδευτεί από εκπλήξεις.

Μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, το κείμενο θα συζητηθεί εκ νέου σε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Ludovic Orban. Οι λόγοι είναι διαδικαστικοί.

Οι προβλέψεις όσον αφορά στα ταξίδια και το καθεστώς εισόδου στη χώρα περιλαμβάνονται στο Παράρτημα 3 της Κυβερνητικής Απόφασης.

Μία από τις αλλαγές που επήλθαν στη Γερουσία προβλέπει ότι στο εξής το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (INSP) υποχρεούται να ανακοινώνει ξεχωριστά, σε καθημερινή βάση, τα νέα κρούσματα, τα περιστατικά που επανελέγχονται και τον συνολικό αριθμό των τεστ για τα νέα κρούσματα και τα επανελεγχόμενα άτομα, με ξεχωριστές αναφορές στην επικράτεια και σε επίπεδο νομού, με κριτήριο την κατοικία του ατόμου που κάνει το τεστ, όπως μετέδωσε το Agerpres./ibna