Β-Ε: Υψηλοί αξιωματούχοι έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό

Β-Ε: Υψηλοί αξιωματούχοι έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό

Εν μέσω της σκληρής μάχης ενάντια στο νέο κορωνοϊό, η μόλυνση έχει φτάσει στα υψηλότερα κλιμάκια των οντοτήτων και κρατικών ιδρυμάτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, έχουν επιβεβαιωθεί 267 νέες μολύνσεις με τον Covid-19 σε οντότητες της Β-Ε από την Τετάρτη, 182 στην Ομοσπονδία Β-Ε και 85 στη Δημοκρατία Σέρπσκα. Έξι νέοι θάνατοι Covid-19 αναφέρθηκαν επίσης στη χώρα από την τελευταία ενημέρωση.

Επιβεβαιώθηκε ότι ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ασφάλειας (OSA) της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Osman Mehmedagić, ήταν θετικός στον COVID-19.

«Ο γενικός διευθυντής είναι απομονωμένος με ήπια συμπτώματα και ακολουθεί τις οδηγίες του επιδημιολόγου», δηλώνεται, προσθέτοντας ότι η OSA έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή των συνιστομένων υγειονομικών-επιδημιολογικών μέτρων σε τέτοιες καταστάσεις και ότι όλες οι εργασίες συνεχίζονται χωρίς καθυστερήσεις.

Όλοι οι υπάλληλοι που ήρθαν σε επαφή με τους μολυσμένους στάλθηκαν στο σπίτι με την εντολή να εφαρμόσουν μέτρα υποχρεωτικής αναφοράς στον αρμόδιο γιατρό και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του επιδημιολόγου.

Όμως, ο Mehmedagić δεν είναι ο μόνος αξιωματούχος που βγήκε θετικός τις τελευταίες ημέρες.

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Σέρπσκα Radovan Višković βγήκε θετικός, επιβεβαίωσε το γραφείο του.

«Ο Πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Σέρπσκα Radovan Višković υποβλήθηκε σε εξέταση PCR στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Μπάνια Λούκα, το οποίο επέστρεψε θετικό για την παρουσία του SARS-COV-2», δήλωσε η κυβέρνηση της RS.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση και το γραφείο του πρωθυπουργού θα οργανώσουν όλες τις περαιτέρω δραστηριότητες σύμφωνα με τις συστάσεις του φορέα δημόσιας υγείας.

Όλες οι δραστηριότητες και συναντήσεις του Višković που είχαν προγραμματιστεί προηγουμένως θα ακυρωθούν, ανέφερε η δήλωση.

Πριν από το Višković, η παρουσία κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε με τεστ στον Fadil Novalić, Πρωθυπουργό της Ομοσπονδίας BiH – της άλλης οντότητας της Β-Ε. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε ξαφνικά την Τετάρτη το απόγευμα και εισήχθη στην πνευμονική κλινική «Podhrastovi» στο Σεράγεβο.

Ο βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Srđan Mazalica, πριν από λίγες ημέρες επιβεβαίωσε επίσης ότι το τεστ του επέστρεψε θετικό. “Δεν ξέρω πώς μολύνθηκα. Να είστε προσεκτικοί”, είπε ο Mazalica σε ανάρτησή του στο Twitter./ibna