Κροατία: Ο Milanović έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Plenković

Κροατία: Ο Milanović έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Plenković

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanović έδωσε την Πέμπτη την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρωθυπουργό Andrej Plenković αφού ο Plenković του παρουσίασε τις υπογραφές 76 νεοεκλεγέντων βουλευτών που τον υποστήριξαν ως τον επόμενο πρωθυπουργό.

Ο Plenković απολαμβάνει την υποστήριξη των 66 βουλευτών από την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και τους οκτώ εκπροσώπους των εθνικών μειονοτήτων, καθώς και του αναπληρωτή του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος (HNS) και τον αναπληρωτή των Μεταρρυθμιστών.

Στην τελετή, ο Milanović έδωσε το χέρι του στον Plenković, αλλά αυτός αρνήθηκε και απάντησε με χειρονομία «αγκώνα». Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η κίνηση στην πραγματικότητα περιγράφει τη σχέσης τους.

Το νέο κοινοβούλιο των 151 εδρών θα εγκαινιαστεί στις 22 Ιουλίου.

Ο Milanović συνεχάρη τον Plenković για τη νίκη του κόμματός του στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 5ης Ιουλίου και ευχήθηκε καλή υγεία σε όλους τους νεοεκλεγέντες βουλευτές.

Στην τελετή, ο Πρόεδρος της Κροατίας ευχήθηκε από τους 151 εκπροσώπους στο 10ο κοινοβούλιο να είναι «υγιείς, δυνατοί, χαρούμενοι και να παραβρίσκονται (στις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου)».

«Ελπίζω ότι η υγεία τους δεν θα τεθεί σε κίνδυνο και ότι θα είναι σε θέση να λειτουργούν κανονικά, λαμβάνοντας υπόψη τους περίπλοκους καιρούς μας», δήλωσε ο Milanović, ευχόμενος επίσης οικονομική ανάκαμψη το 2021.

Το HINA ανέφερε ότι η τελετή ονομασίας του ορισθέντος πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Προέδρου.

Ο Plenković περιέγραψε επίσης τη δομή του επόμενου υπουργικού συμβουλίου του, το οποίο θα αποτελείται από 16 υπουργεία, τέσσερα λιγότερα από την τρέχουσα κυβέρνηση.

Ο Plenković δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει τέσσερις αναπληρωτές πρωθυπουργούς: τον Davor Božinović που επί του παρόντος υπηρετεί ως υπουργός Εσωτερικών, τον Zdravko Marić για Υπουργό Οικονομικών, καθώς και τον Tomo Medved για Υπουργό Υποθέσεων Βετεράνων Πολέμου, ενώ ο Boris Milošević θα είναι ο εκπρόσωπος των εθνικών μειονοτήτων στην κυβέρνηση.

Ο Plenković είπε ότι τα ονόματα των διορισμένων υπουργών θα δημοσιοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Εξήγησε δε ότι η μείωση του αριθμού των υπουργείων θα επιτευχθεί μέσω της συγχώνευσης των υπουργικών υπηρεσιών δικαιοσύνης και δημόσιας διοίκησης σε ένα υπουργείο, ενώ τα υπουργεία κατασκευών και κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα συγχωνευτούν επίσης σε ένα τμήμα.

«Θα συγχωνεύσουμε τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής και το υπουργείο Πολιτισμού θα μετονομαστεί σε Υπουργείο Πολιτισμού και ΜΜΕ. Θα έχουμε το υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού, καθώς και το Υπουργείο Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, το οποίο θα περιλαμβάνει τα υπουργεία οικονομίας, ενέργειας, αλλαγής του κλίματος και προστασίας του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Plenković αφού ο Πρόεδρος της Κροατίας του έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο θα περιλαμβάνει το Υπουργείο Επιστημών και Παιδείας, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων Πολέμου, το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Γεωργίας καθώς και το Υπουργείο Ευρημάτων και Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Υπουργείο Εξωτερικών και ευρωπαϊκών Υποθέσεων, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Θάλασσας, Μεταφορών και Υποδομών./ibna