Σλοβενία: Πραγματικό ήταν τελικά το περιστατικό στα σύνορα Σλοβενίας – Ιταλίας

Σλοβενία: Πραγματικό ήταν τελικά το περιστατικό στα σύνορα Σλοβενίας – Ιταλίας

Η κοινοβουλευτική Επιτροπή Εποπτείας Πληροφοριών συζήτησε την Τετάρτη μια έκθεση που δείχνει ότι το περιστατικό της 7ης Μαΐου στο οποίο δύο Σλοβένοι στρατιώτες σταμάτησαν έναν άμαχο στο δάσος κοντά στα σύνορα με την Ιταλία είχε λάβει χώρα και δεν είχε ενορχηστρωθεί.

Το περιστατικό δεν ενορχηστρώθηκε και οι δύο πεζοπόροι δεν ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης Antifa, όπως ισχυρίστηκε η πρωθυπουργός Janez Janša, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Matjaž Nemec της αντιπολίτευσης SocDems, αφού η επιτροπή συζήτησε την έκθεση, η οποία χαρακτηρίζεται ως εσωτερική, κεκλισμένων των θυρών.

Η έκθεση συντάχθηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας του Υπουργείου Άμυνας (OVS) μετά από αμφιβολίες εάν οι στρατιώτες είχαν πράγματι εμπλακεί σε ένα τέτοιο συμβάν και αν το περιστατικό είχε συμβεί στην πραγματικότητα, και παρουσιάστηκε στην επιτροπή από τον διευθυντή του OVS Andrej Osolnik.

Ερωτηθείς εάν αστυνομικοί περιπολούν τα σύνορα μαζί με τους δύο στρατιώτες, ο Nemec είπε ότι μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι μόνο μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβενίας (SAF) ήταν εκεί μετά από εντολή της αστυνομίας.

Οι SAF βοηθάν τους αστυνομικούς της Σλοβενίας να περιπολούν στα σύνορα για να περιορίζουν παράνομους μετανάστες, αλλά οι στρατιώτες δεν έχουν αστυνομικές εξουσίες, οπότε πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας. Υπήρξαν προσπάθειες από την κυβέρνηση Janša να δώσουν προσωρινά στις SAF τέτοιες εξουσίες για να τους επιτρέψουν να βοηθήσουν την αστυνομία πιο αποτελεσματικά.

Όπως ανέφεραν οι Slovenia Times, ο Nemec δήλωσε ότι η έκθεση OVS είχε σταλεί στην εισαγγελία, η οποία θα αποφασίσει για περαιτέρω βήματα.

Αναμένει τώρα από τα υπουργεία Εσωτερικών, Άμυνας και Εξωτερικών καθώς και τον Πρωθυπουργό να ζητήσουν συγνώμη από τους δύο πεζοπόρους – τον Daniel Malalan, μέλος της σλοβενικής μειονότητας στην Ιταλία, και τη φίλη του, καθώς και στη σλοβενική εφημερίδα της μειονότητας Primorski Dnevnik, η οποία αποκάλυψε το περιστατικό.

Ο Nemec είπε ότι τόσο οι πεζοπόροι, η εφημερίδα, όσο και οι βουλευτές της αντιπολίτευσης που είχαν ζητήσει ορισμένες απαντήσεις, δέχτηκαν πυρά μετά το συμβάν από μέλη της κυβέρνησης.

Τώρα αναμένει από αυτούς να συγκεντρώσουν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη, προσθέτοντας ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ειδικά εκείνα που βρίσκονται κοντά στους κυβερνώντες Δημοκρατικούς (SDS), παρουσίασαν αρνητικά τον Malalan και τον κατηγόρησαν ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Nemec κατηγόρησε τον Janša στα tweets του, ενώ ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό ενορχηστρώθηκε από το βαθύ κράτος. Είπε ότι αυτό είχε προκαλέσει μεγάλο πόνο όχι μόνο στον Malalan και τη φίλη του, αλλά και σε ολόκληρη τη σλοβενική μειονότητα στην Ιταλία.

Στην πρώτη του απάντηση, ο υπουργός Άμυνας Matej Tonin είπε ότι ο στρατιώτης δεν είχε σημαδέψει με το όπλο του τον πεζοπόρο, δεν του ζήτησε τα στοιχεία του και δεν τον συνέλαβε, αλλά απλώς έκανε τη δουλειά του σύμφωνα με την τυπική διαδικασία.

«Μετά την έρευνα, είναι καιρός να γίνει αποπολιτικοποίηση της υπόθεσης προς όφελος του Malalan και του στρατιώτη, ο οποίος είναι εξαιρετικά έμπειρος και διακεκριμένος μέλος των SAF», ανέφερε ο Tonin, προσθέτοντας #truth_wins.

Στις 23 Μαΐου, η εφημερίδα Primorski Dnevnik έγραψε μια ιστορία για έναν 32χρονο ιταλό-σλοβένο πολίτη με προσωρινή διαμονή στη Σλοβενία, τον οποίος σταμάτησε στις αρχές Μαΐου υπό την απειλή όπλου ένας ένστολος στο δήμο Hrpelje – Kozina κοντά στα σύνορα με την Ιταλία. Όταν ο άντρας με τη στολή συνειδητοποίησε ότι ο άμαχος δεν ήταν παράνομος μετανάστης όταν μίλησε Σλοβενικά, τον άφησε.

Η ιστορία ακολούθησε μια σειρά από εικασίες σχετικά με την αυθεντικότητα και την ταυτότητα του αμάχου, με τον υπουργό Minister Tonin να λέει αμέσως ότι θα μπορούσε κάλλιστα να είναι fake news.

Ο πολίτης αργότερα μίλησε δημοσίως, αποκαλύπτοντας την ταυτότητά του σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την ιστορία του, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Σλοβενίας ανακοίνωσε ότι το συμβάν θα διερευνηθεί σε βάθος./ibna