Βόρεια Μακεδονία: Βραχεία κεφαλή για το SDSM στο 65% των εκλογικών τμημάτων

Βόρεια Μακεδονία: Βραχεία κεφαλή για το SDSM στο 65% των εκλογικών τμημάτων

Με τον ιστότοπο της αναμετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων να έχει βγει εκτός λειτουργίας, σύμφωνα με την Κρατική Εκλογική Επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας οι δυο συνδυασμοί που ηγούνται της πολιτικής ζωής στη χώρα, βρίσκονται σε οριακή διαφορά.

Έτσι σύμφωνα με την ΚΕΕ, το SDSM του Zoran Zaev προηγείται με 36,79% έναντι 35,77% του VMRO-DPMNE στα 2.287 εκλογικά τμήματα από τα 3.480.

Από τα άλλα κόμματα, το DUI έχει 10,29%, η Συμμαχία για τους Αλβανούς 8,12%, η Αριστερά 4,17%, η Integra 1,39% και η DPA 1,32% τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω του 1%.

Η ψηφοφορία εξελίχθηκε ομαλά και χωρίς προβλήματα από τις 07:00 έως και τις 21:00 (τοπική ώρα) λόγω του κορωνοϊού, με την συμμετοχή να φτάνει στο 50.86% αρκετά πιο κάτω από το 67% που συμμετείχε στις εκλογές του 2016.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και της αύξησης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, οι ψηφοφόροι προσήλθαν στα εκλογικά κέντρα με προστατευτική μάσκα ενώ απολύμαιναν τα χέρια τους κατά την είσοδο και την έξοδό τους από αυτά.

Στις εκλογές αυτές, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 15 κόμματα και συνασπισμοί διεξήχθησαν για την ανάδειξη νέας Βουλής, η οποία αριθμεί 120 βουλευτές.

Το λογισμικό της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής (SEC) έγινε στόχος επίθεσης χάκερ από το εξωτερικό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούν ακόμη να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας για τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της SEC, Oliver-Derkoski σε συνέντευξη Τύπου, η SEC λαμβάνει τα αποτελέσματα, αλλά δεν μπορεί να τα διαθέσει στο κοινό. Έτσι αποφάσισαν να τα δημοσιεύσουν στο κανάλι τους στο YouTube στο μεταξύ./ibna