Özügergin: «Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» δεν είναι μια υγιής προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις

Özügergin: «Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» δεν είναι μια υγιής προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις

Συνάντηση είχε με δημοσιογράφους ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα Burak Özügergin την Τετάρτη 15 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Ο Τούρκος Πρέσβης σημείωσε ότι η σημερινή μέρα, η 4η επέτειος από το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι μια σημαντική μέρα για την Τουρκία, καθώς χάθηκαν εκατοντάδες ζωές και χιλιάδες τραυματίστηκαν.

Στο σημείο αυτό ο Τούρκος Διπλωμάτης, αναφέρθηκε στους 8 στρατιωτικούς που προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη πριν από τέσσερα χρόνια και οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα από την τουρκική δικαιοσύνη, αλλά συνεχίζουν να απολαμβάνουν ατιμωρησίας με πολιτικό άσυλο που παρείχε το ελληνικό δικαστικό σύστημα, όπως τόνισε.

Ο Burak Özügergin ανέφερε επίσης ότι πολλά μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων όπως του PKK, Daesh, PYD, YPG και το DHKP/C μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους ελληνικού δρόμους με σύμβολα ή αφίσες τρομοκρατών. Προσθέτοντας ότι η δόξα της τρομοκρατίας δεν έχει καμία σχέση με την ελευθερία του λόγου, είναι απαράδεκτη και το γνωρίζει η Αθήνα.

Ο Τούρκος Πρέσβης κατάγγειλε ότι η Τουρκική Πρεσβεία βρέθηκε στο στόχαστρο της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP/C καθώς τον Μάρτιο συνελήφθησαν στελέχη του με βαρύ οπλισμό λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κτήριο της Πρεσβείας κι αναρωτήθηκε πως θα μπορούσε κάποιος να είναι άνετος με πυραύλους απέναντι του.

Είμαστε αναστατωμένοι, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου» δεν είναι μια υγιής προσέγγιση στις διεθνείς σχέσεις.

Ο Τούρκος Διπλωμάτης υπενθύμισε ότι τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, τέσσερα μέλη της τουρκικής διπλωματικής αποστολής και μέλη της οικογένειάς τους δολοφονήθηκαν στην Αθήνα, προσθέτοντας ό,τι μετά από όλες αυτές τις δεκαετίες, οι δράστες παραμένουν ελεύθεροι.

Όπως σημείωσε, τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν έλαβα πρόσκληση από το Υπουργείο Εσωτερικών για να μιλήσω, μαζί με άλλους πρέσβεις, σε επίσημη εκδήλωση για τα θύματα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, συμφώνησα αμέσως. Δύο ημέρες αργότερα πληροφορήθηκα ότι η πρόσκληση ακυρώθηκε. Κάποιος προφανώς δεν ήθελε να ακούσει τι έχουμε να πούμε» κατήγγειλε ο Burak Özügergin.

Επιπλέον, οι αποστολές μας και το προσωπικό μας στοχεύονται συνεχώς. Δεν έχουμε ακούσει κανένα αποτέλεσμα συνεχιζόμενων ποινικών ερευνών. Μόλις πέρυσι πυρπολήθηκαν τα ιδιωτικά οχήματα 4 των μελών της αποστολής μας ή οι πολίτες μας που εργάζονται σε διεθνείς οργανισμούς.

Αναφερόμενος στο θέμα που μονοπωλεί τις συζητήσεις και την επικαιρότητα στην Ελλάδα για την αλλαγή χρήσης της Αγίας Σοφίας, ο Τούρκος Πρέσβης, τόνισε ότι η Τουρκία δεν βλέπει το θέμα ως Τουρκο-ελληνικό, ή Τουρκο-ευρωπαϊκό ή πρόβλημα μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού.

Δεν βλέπουμε το θέμα ως τουρκο-ελληνικό, τουρκικό-ευρωπαϊκό ή πρόβλημα μεταξύ Ισλάμ και Χριστιανισμού. Στην πραγματικότητα, θα αμφισβητήσω ανοιχτά τη σοφία του πλαισίου του ζητήματος ως διμερούς προβλήματος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ή μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, ή ακόμη χειρότερα, ως σύγκρουση θρησκειών ή πολιτισμών. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην μετατραπούν σε ένα από αυτά.

Ούτε η Σύμβαση του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς ούτε οι επιχειρησιακές οδηγίες δεν εμποδίζουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των χωρών της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του καθεστώτος., εξήγησε ο Τούρκος Διπλωμάτης.

«Τούτου λεχθέντος, μην ανησυχείτε. Κατανοούμε τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες του ελληνικού λαού και τι σημαίνει για τον ελληνικό λαό. Είμαστε ένα έθνος που σέβεται πλήρως την αγιότητα και τη μακροχρόνια αξία της Αγίας Σοφίας (καθώς και αρκετών άλλων πολιτιστικών αξιών στην επικράτειά μας) τόσο από την άποψη των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του όσο και της βαθιάς σημασίας του στις καρδιές των Ελλήνων. Αναγνωρίζουμε το απαραβίαστο των αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών του» τόνισε Burak Özügergin.

«Έχουμε μια πλούσια παράδοση και εμπειρία πολιτιστικής διατήρησης. Πώς αλλιώς θα μπορούσε η Αγία Σοφία να επιβιώσει μέχρι σήμερα σε πλήρη υγεία; αναρωτήθηκε ο Τούρκος Πρέσβης για να συνεχίσει, «Δεν το συντηρήσαμε για 567 χρόνια επειδή μας είπε κάποιος, αλλά επειδή ήταν το σωστό να το κάνουμε. Προστατεύσαμε τις εικόνες όταν η ανεξέλεγκτη κλοπή, ευρέως διαδεδομένη τακτική στην Ευρώπη ή από τους Ευρωπαίους οπουδήποτε κι αν πέρασαν».

«Να είστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε τις ευαισθησίες και να κάνουμε το σωστό. Όμως, με τη σειρά μας περιμένουμε ενσυναίσθηση και σεβασμό από όλους εσάς», κατέληξε ο Τούρκος Πρέσβης στην Ελλάδα Burak Özügergin./ibna