Μαυροβούνιο: Επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού

Μαυροβούνιο: Επιδείνωση της πανδημίας του κορωνοϊού

Στο Μαυροβούνιο, αφότου η χώρα ανακοίνωσε πως είχε νικήσει το COVID-19 και αυτοανακηρύχθηκε ως ένα κράτος «χωρίς κορωνοϊό» λίγο πριν ξεκινήσει η νέα τουριστική περίοδος, αν και ο αριθμός των μολύνσεων παρέμεινε στάσιμος για κάποιο διάστημα, οι τάσεις πλέον αντιστρέφονται.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε τις δυσμενείς εξελίξεις. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, ο αριθμός των μολυσμένων ανά 100.000 πολίτες στο Μαυροβούνιο σημείωσε την Τετάρτη νέο ρεκόρ με 1,453, την υψηλότερη αναλογία στην περιοχή.

Η νέα κατάσταση αναγεννά παλιά προβλήματα. Λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων COVID-19, η ΕΕ αποφάσισε να αφαιρέσει το Μαυροβούνιο από τον «ασφαλή κατάλογο» τρίτων χωρών. Σύμφωνα με το schengenvisainfo.com, διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν στην RFE/RL ότι το Συμβούλιο αποφάσισε να μην προσθέσει νέες χώρες στον κατάλογο, θεωρώντας ότι η επιδημιολογική κατάσταση σε αυτές τις χώρες δεν είναι ασφαλής, και αντ ‘αυτού απλώς να απομακρύνει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από τη λίστα.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι τα ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξετάστηκαν καν ως ενδεχόμενο, κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19 σε ολόκληρη την Αμερικανική επικράτεια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να απομακρύνει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από τον ασφαλή κατάλογο των χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια, ενώ δεν τέθηκε θέμα συζήτησης για την ένταξητων Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένης της απότομης αύξησης των περιπτώσεων κορωνοϊού, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

«Την Τρίτη, διπλωμάτες της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Γερμανία, η οποία κατέχει τώρα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, για τον αποκλεισμό των εκτός ΕΕ κρατών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, λόγω του κινδύνου εξάπλωσης της πανδημίας», ανέφεραν αυτοί οι αξιωματούχοι. /ibna