Κροατία: Αύριο καταθέτει τις υπογραφές στον Milanović o Plenković

Κροατία: Αύριο καταθέτει τις υπογραφές στον Milanović o Plenković

Το απόγευμα της Πέμπτης, πρόεδρος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) Andrej Plenković θα παρουσιάσει στον Πρόεδρο Zoran Milanović 76 υπογραφές εκλεγμένων βουλευτών που τον υποστηρίζουν ως εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής θα παραδώσουν στον Πρόεδρο τα επίσημα αποτελέσματα των γενικών εκλογών της 5ης Ιουλίου.

Σήμερα, ο Plenković θα συναντηθεί με βουλευτές που τον υποστηρίζουν ως εντολοδόχο πρωθυπουργό, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών εθνοτικών μειονοτήτων, του προέδρου του Κροατικού Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος Dario Hrebak, του ηγέτη των μεταρρυθμιστών Radimir Cacic και του ηγέτη του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος Predrag Stromar.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την πρόσκληση του Plenković την Τρίτη, ισχυριζόμενοι ότι θα έπρεπε να είχε συγκληθεί κοινή συνάντηση αντί για ατομικές συνομιλίες, η οποία θα περιλάμβανε επίσημη πρόσκληση αντί για τηλεφωνική επικοινωνία από το γραφείο του πρωθυπουργού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Marko Milić χαρακτήρισε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ως επιπόλαια, διευκρινίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν επρόκειτο να επαναλάβει την πρόσκληση.

Ο Plenković αναμένεται να παρουσιάσει τα υπουργεία της νέας κυβέρνησης την Πέμπτη. Ανεπίσημα, ο αριθμός τους αναμένεται να μειωθεί σε 15 ή 16.

Στη συνέχεια, ο Plenković θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τη Δευτέρα, θα παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση στους φορείς του HDZ.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις, το νέο κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τη θητεία του στις 22 Ιουλίου.

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας υποβλήθηκε σε έλεγχο για κορωνοϊό την Τρίτη και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Marko Milić στην HINA.

Ο Plenković υποβλήθηκε σε έλεγχο μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Επιστημών και Παιδείας Blaženka Divjak τη Δευτέρα, η οποία έλαβε οδηγία να παραμείνει σε αυτο-απομόνωση και να υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο. Τα αποτελέσματά της ήταν επίσης αρνητικά.

“Ο Plenković εξετάστηκε λόγω του υπεύθυνου καθήκοντος που υπηρετεί”, είχε ανακοινώσει ο Milić. /ibna