Βουλγαρία: Πρόταση μομφής κατέθεσε το BSP εναντίον της κυβέρνησης

Βουλγαρία: Πρόταση μομφής κατέθεσε το BSP εναντίον της κυβέρνησης

Οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος “BSP για τη Βουλγαρία” υπέβαλαν στο Προεδρείο του Κοινοβουλίου αίτημα για πρόταση μομφής κατά του 3ου Υπουργικού Συμβουλίου του Borissov.

Αυτή είναι η πέμπτη συνεχόμενη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ανατρέψει την κυβέρνηση. Το θέμα της πρότασης μομφής σχετίζεται και πάλι με τη διαφθορά, αλλά αυτή τη φορά συνέπεσε με τις  διαμαρτυρίες στη Σόφια, και από την αρχή της εβδομάδας – σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Το 2018, η Αριστερά προσπάθησε ξανά να ανατρέψει την κυβέρνηση του Boyko Borissov λόγω της αποτυχίας του στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς. Οι άλλες τρεις προσπάθειες με την πάροδο των ετών σχετίστηκαν με τα θέματα της ασφάλειας, της υγείας και του περιβάλλοντος και των υδάτων.

«Το βασικό μας πρόβλημα στην καταπολέμηση της διαφθοράς, για το οποίο αγωνιζόμαστε για 4 χρόνια συνεχώς και με συνέπεια, ήταν ο φόβος του λαού. Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν απελευθερωθεί από φόβο στους δρόμους της Βουλγαρίας», δήλωσε η ηγέτης της BSP Corneli Ninova.

«Η διαφορά σε αυτήν την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής είναι ότι δεν σταματάμε μόνο στα δεκάδες σκάνδαλα διαφθοράς, αλλά παρουσιάζουμε στο κοινό τους μηχανισμούς, το δίκτυο και τα πλοκάμια μέσω των οποίων η κυβέρνηση του Boyko Borissov δημιούργησε ένα παράλληλο κράτος κι κυβερνά το πραγματικό. Δημιούργησε τις συνθήκες για τη μαφία να κυριαρχήσει στη Βουλγαρία» δήλωσε η Ninova.

Σύμφωνα με την ίδια, η παράλληλη κατάσταση έχει πολλές διαστάσεις. «Πρώτον, οι νόμοι που ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία στηρίζουν τα διεφθαρμένα συμφέροντα των ολιγαρχών. Δεύτερον, τοι θεσμοί χρησιμοποιούνται για την επιδίωξη αυτών των συμφερόντων. Τρίτον, οι άνθρωποι διορίζονται για να ορίζουν και να επιδιώκουν αυτά τα συμφέροντα. Το τέταρτο στοιχείο αυτού του δικτύου είναι η απόλυτη ατιμωρησία των δραστών των εγκλημάτων», πρόσθεσε η Ninova.

Έτσι η Ninova, θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος από την τρέχουσα πολιτική κρίση είναι η παραίτηση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Εθνοσυνέλευσης, οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν όχι νωρίτερα από 3 ημέρες και το αργότερο 7 ημέρες από την παραλαβή της πρότασης στο γραφείο. Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί 24 ώρες μετά το τέλος των συζητήσεων./ibna