Kalin: «Η Δύση αδυνατεί να καταλάβει τη βαρύτητα της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου

Kalin: «Η Δύση αδυνατεί να καταλάβει τη βαρύτητα της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου

Η αυθόρμητη λαϊκή αντίσταση ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου είναι μια σημαντική κοινωνιολογική εξέλιξη στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας που οι Δυτικοί παρατηρητές δεν καταλαβαίνουν, δήλωσε την Τρίτη ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ibrahim Kalin.

Μιλώντας στο TRT World, ο Kalin είπε ότι σε σύγκριση με την ιστορία της Τουρκικής προσπάθειας των πραξικοπηματιών, σηματοδότησε την πρώτη φορά που οι απλοί άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Συνεχίζοντας, είπε ότι η έκρηξη της υποστήριξης για τη δημοκρατία φανερώνει την εμπιστοσύνη που η σημερινή κυβέρνηση ενέπνευσε στον λαό της.

Προσθέτοντας ότι οι αντιδράσεις των δυτικών πρωτευουσών σε αυτήν την αιματηρή προσπάθεια εκρίζωσης μιας εκλεγμένης κυβέρνησης ήταν απογοητευτικές.

Ο Kalin είπε επίσης ότι το μοιραίο περιστατικό της 15ης Ιουλίου πρόσθεσε επίσης μια νέα διάσταση στην αντίληψη για την απειλή της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

«Κάθε χώρα που αντιμετώπισε μια τόσο τρομερή κατάσταση θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για την εξάλειψη αυτής της τρομοκρατικής απειλής», πρόσθεσε.

«Ήμασταν απογοητευμένοι και ήταν δύσκολο για εμάς να καταλάβουμε ότι ορισμένες χώρες στην Ευρώπη και άλλα μέρη, αντί να λάβουν μέτρα εναντίον των ίδιων των τρομοκρατών, επικρίνουν την [τουρκική] κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων κατά των τρομοκρατών του FETO», είπε, ρωτώντας ποιος σκότωσε αυτούς τους ανθρώπους, ποιοι βομβάρδισαν το κοινοβούλιο και προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο Kalin δήλωσε επίσης ότι όταν αυτές οι χώρες λαμβάνουν αυστηρά μέτρα, επαινείται ως αναγκαιότητα της δημόσιας τάξης.

«Ήταν ο Τούρκος πρόεδρος, η κυβέρνηση και οι πολίτες διαφόρων πολιτικών απόψεων που αντιτάχθηκαν», είπε, αναφερόμενος στο FETO.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της δημόσιας διπλωματίας της Τουρκίας για να εξηγήσει πώς η τρομοκρατική οργάνωση οργανώθηκε κρυβόμενη σε θεσμούς της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια, ο Kalin είπε ότι παρόλο που υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα όπως τα μυστικά υπόγεια κινήματα στην Ευρώπη, κανένα δεν έχει φτάσει στο επίπεδο στο οποίο έφτασε το FETO στην Τουρκία.

Στο FETO «ένιωθαν ότι είναι τόσο ισχυροί που μπορούσαν να επιβάλουν τις ιδέες και τις επιθυμίες τους σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση, να αναγκάσουν τους δημόσιους υπαλλήλους να μην υπηρετούν τη χώρα και να ακολουθούν κανόνες με τους οποίους δεσμεύονται αλλά να προωθούν τη δική τους διεστραμμένη ατζέντα. Έπρεπε να τα εξηγήσουμε όλα αυτά», είπε.

«Κάποιοι που είχαν διαφορετική πολιτική ατζέντα θεώρησαν ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα υπερβολικά μέτρα της στην Τουρκία. Με την υιοθέτηση αυτής της μάλλον κυνικής άποψης, κατέληξαν πρόθυμα ή απρόθυμα να συμμετάσχουν στους τρομοκράτες του FETO. Μέχρι σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά το πραξικόπημα, δυστυχώς ορισμένοι βασικοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν τη σοβαρότητα του τι συνέβη και γιατί έπρεπε να λάβουμε μέτρα.

«Οι τρομοκράτες του FETO στις δυτικές χώρες εξακολουθούν να εμφανίζονται ως ειρηνικοί θρησκευτικοί φιλανθρωπικοί και εκπαιδευτικοί θεσμοί… Δεν υπάρχει δικαιολογία να πούμε ότι [σ.σ. FETO] δεν παραβιάζουν νόμους στη χώρα μας. Δεν θα επιτρέπατε στους συμπαθούντες της Al Qaeda ή στο Daesh ή σε πράκτορες ή τρομοκράτες μόνο και μόνο επειδή δίνουν την εμφάνιση ότι δεν παραβιάζουν το νόμο στη χώρα σας », πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην έκδοση του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης του FETO, Fethullah Gulen, ο οποίος εδρεύει στις ΗΠΑ, ο Kalin είπε ότι πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία πιστεύουν ότι η φιλοξενία μελών της οργάνωσης στις ΗΠΑ τους δίνει ένα ασφαλές καταφύγιο.

Καταλήγοντας ο Ibrahim Kalin  είπε ότι οι τρομοκράτες του FETO υπονομεύουν τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις με τη συμμετοχή σε κάθε είδους εκστρατείες δυσφήμησης./ibna