Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Σλοβενία συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για το άνοιγμα των συνόρων

Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Σλοβενία συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για το άνοιγμα των συνόρων

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας συναντήθηκαν στη Βουδαπέστη την Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020, για τη δεύτερη συνάντηση με το σχήμα των πέντε χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, ωστόσο η συνάντηση ήταν άτυπη. Η πρώτη συνάντηση σε αυτή τη μορφή πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου 2020 στη Βιέννη.

Τη συνάντηση φιλοξένησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Péter Szijjártó. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τρέχοντα θέματα γύρω από την πανδημία του Covid-19. Ως μείζον ζήτημα αναδείχθηκε το άνοιγμα των συνόρων για τους υπηκόους τρίτων χωρών, η δημιουργία ενός εργαλείου ανάκαμψης, με σκοπό να βοηθηθούν τα κράτη μέλη που επλήγησαν από την πανδημία και τα οποία δε διαθέτουν επαρκή ικανότητα για χρηματοδότηση της ανάκαμψης μέσω εθνικών προϋπολογισμών και του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου . Συζήτησαν επίσης τον ρόλο των κρατικών επιδοτήσεων στις επενδύσεις και την περιφερειακή οικονομική συνεργασία, οι οποίες θα επανεκκινήσουν και θα ενισχύσουν τις οικονομίες των κρατών μελών της ΕΕ.

Η στρατηγική σημασία του χρηματοδοτικού πακέτου για ανάκαμψη έγκειται στην παροχή βοήθειας προς τα πληγέντα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία δεν έχουν επαρκείς ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης μετά τον Covid-19 μέσω εθνικών προϋπολογισμών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν επίσης για το ρόλο των κρατικών επιδοτήσεων στις επενδύσεις και την περιφερειακή οικονομική συνεργασία, η οποία θα επανεκκινήσει και θα ενισχύσει την οικονομία.

Οι συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών σε αυτή τη μορφή, που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, αποτελούν μια νέα μορφή εντατικής συνεργασίας και δικτύωσης σε αυτό το μέρος της Ευρώπης.

Ο υπουργός της Σλοβενίας Logar κάλεσε τους συναδέλφους του σε μια συνάντηση στη Σλοβενία, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 15 Σεπτεμβρίου 2020./ibna