Η ΕΕ ξανά στο πλευρό των πολιτών της Β-Ε που πλήττονται από πλημμύρες

Η ΕΕ ξανά στο πλευρό των πολιτών της Β-Ε που πλήττονται από πλημμύρες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παράσχει 65.000 ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση για να βοηθήσει τις πιο ευάλωτες κατηγορίες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις στα βορειοανατολικά του κράτους στα τέλη Ιουνίου 2020, επηρεάζοντας έως και 15.000 ανθρώπους.

Αυτές οι βροχές προκάλεσαν διόγκωση ποταμών και κολπίσκων και πλημμύρισαν σπίτια και δρόμους, αναγκάζοντας πολλούς να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Πολλές οικογένειες έχουν επίσης χάσει τους οπωρώνες και τους αγρούς τους, που συχνά αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος. Οι πλημμύρες έχουν επίσης προκαλέσει ζημιά στις οδικές υποδομές και στις γραμμές ύδρευσης. Αυτό έχει προσθέσει στις οξείες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ήδη η χώρα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αυτή η χρηματοδότηση της ΕΕ υποστηρίζει τον Ερυθρό Σταυρό στην παροχή επείγουσας αναγκαίας βοήθειας στους ευάλωτους ανθρώπους που επλήγησαν από τις πλημμύρες σε 15 δήμους και πόλεις της Ομοσπονδίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Δημοκρατίας Σέρπσκα στην περιοχή της Τούζλα. Συνολικά 1.000 πιο ευάλωτα άτομα που επλήγησαν από πλημμύρες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία και τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, θα λάβουν βοήθεια σε μετρητά για να καλύψουν τις επείγουσες ανάγκες τους για διαβίωση. Οι δραστηριότητες προώθησης της υγιεινής θα προσεγγίσουν έως και 15.000 άτομα με πληροφορίες για να παραμείνουν ασφαλείς από τη μόλυνση του νερού και τις μολυσματικές ασθένειες. Ο νέος εξοπλισμός θα βοηθήσει τον Ερυθρό Σταυρό να προετοιμαστεί και να ανταποκριθεί στις μελλοντικές πλημμύρες. Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος της συνολικής συνεισφοράς της ΕΕ στο Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης Καταστροφών (DREF) της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρών Σταυρών και Ερυθρών Ημισελήνων (IFRC)», ανακοίνωσε η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος δωρητής των προσπαθειών αποκατάστασης πλημμυρών στη Β-Ε με περίπου 84 εκατομμύρια ευρώ να διατίθενται για την υποστήριξη τοπικών κοινοτήτων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις πλημμύρες του 2014. Τα κεφάλαια χρησιμοποιούνται για την παροχή άμεσης υποστήριξης στους πολίτες μέσω της κατασκευής/ανακατασκευής οικιστικών μονάδων και της διασφάλισης σταθερών και βιώσιμων μέσων διαβίωσης για ευάλωτες οικογένειες. Ένα σημαντικό μέρος αυτών των κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκε επίσης για την αύξηση των ικανοτήτων της Β-Ε όσον αφορά την πρόληψη και την προστασία για ολοκληρωμένη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας./ibna