Μαυροβούνιο: Ο Πρωθυπουργός αξιολόγησε την επίσκεψή του στην ΕΕ ως επιτυχημένη

Μαυροβούνιο: Ο Πρωθυπουργός αξιολόγησε την επίσκεψή του στην ΕΕ ως επιτυχημένη

Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Duško Marković αξιολόγησε την χθεσινή επίσκεψη στις Βρυξέλλες και τις συνομιλίες με κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ ως επιτυχημένες.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική του Μαυροβουνίου είναι αρκετά σίγουρη. Στάλθηκαν ισχυρά μηνύματα σχετικά με αυτήν την προοπτική και σχετικά με τις προσδοκίες ότι το Μαυροβούνιο θα συνεχίσει δυναμικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή του, ότι θα ανταποκριθεί στις τρέχουσες προκλήσεις και ανάγκες στη διαδικασία αυτή, κυρίως στον τομέα της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, που περιλαμβάνει περαιτέρω δικαστική μεταρρύθμιση, καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς και φυσικά το ζήτημα των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης. Και μιλήσαμε πολύ για το πώς να παρέχουμε όχι μόνο στο Μαυροβούνιο αλλά και σε ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια μια συγκεκριμένη οικονομική προοπτική, ειδικά στο πλαίσιο των συνεπειών του κορωνοϊού», δήλωσε ο πρωθυπουργός για το RTCG στο τέλος της επίσκεψής του.

Ο Marković μίλησε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για την επόμενη, πιο δύσκολη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Michel συνεχάρη το Μαυροβούνιο για το άνοιγμα του τελευταίου εναπομείναντος κεφαλαίου διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι ηγέτης στη διαδικασία προσχώρησης. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο μπορεί να βασιστεί στη βοήθεια και την υποστήριξη της Ένωσης και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει σαφές ενδιαφέρον για τη σταθερότητα και την πρόοδο του Μαυροβουνίου και της περιοχής.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli επεσήμανε ότι το Μαυροβούνιο εκτιμά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να είναι παρατηρητής στις προσεχείς εκλογές. «Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα γίνουν με ασφαλή τρόπο για την υγεία των πολιτών. Ένα ενεργό Κοινοβούλιο παίζει βασικό ρόλο στην ευρωπαϊκή διαδικασία».

Ο Πρωθυπουργός Marković και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία που έχει η περιοχή για την ΕΕ. Η επίλυση ανοιχτών ζητημάτων για τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί εγγύηση της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητάς της και προϋπόθεση για δυναμική ένταξη στην Ένωση. Στη συνάντηση έγινε επίσης αναφορά στην εξαιρετική πρόοδο του Μαυροβουνίου στην πορεία του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου, ο Επίτροπος της ΕΕ για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, ο Olivér Várhelyi, χαιρέτισε την απόφαση της χώρας να αποδεχθεί τη νέα μεθοδολογία διαπραγματεύσεων. Είναι πλέον κρίσιμο να ενισχυθούν περαιτέρω τα αποτελέσματα στα κεφάλαια 23 και 24, προκειμένου να πληρούνται τα προσωρινά και τελικά κριτήρια.

Αναφορά έγινε επίσης στο επενδυτικό σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο η ΕΕ προετοιμάζει για το φθινόπωρο, το οποία θα έχει μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της περιοχής και την ανάκαμψη της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας.

Στο τέλος της επίσκεψής του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου δήλωσε ότι η προετοιμασία ενός σχεδίου οικονομικών επενδύσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια ήταν ενθαρρυντική.

«Θα αξίζει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Το Μαυροβούνιο καλείται να προτείνει τα έργα του που σχετίζονται με υποδομές, ενέργεια, μεταφορές, ψηφιακή οικονομία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είμαστε σε θέση να έχουμε τέτοια έργα σε έναν ενιαίο κατάλογο επενδύσεων και να τα καταθέσουμε γρήγορα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιστεύω ότι θα αξιολογηθούν θετικά και ότι θα λάβουμε τα απαραίτητα κεφάλαια», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου στο τέλος της επίσκεψής του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ./ibna