Κροατία: Ο Plenkovic θα υποβληθεί εκ νέου σε έλεγχο για κορωνοϊό

Κροατία: Ο Plenkovic θα υποβληθεί εκ νέου σε έλεγχο για κορωνοϊό

Ο εκπρόσωπος της κροατικής κυβέρνησης Marko Milić επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο πρωθυπουργός Andrej Plenkovic θα υποβληθεί σε έλεγχο για κορωνοϊό, μετά τη χθεσινή συνάντηση με την υπουργό Blaženka Divjak, η οποία βρίσκεται από σήμερα σε απομόνωση, σύμφωνα με δημοσιεύματα των Κροατικών ΜΜΕ.

“Όπως συνέβη με όλα τα ζητήματα μέχρι στιγμής σχετικά με τις αντιδράσεις μας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η άποψη των επιδημιολόγων και του Κροατικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας θα είναι καθοριστική. Εμπιστευόμαστε τους εμπειρογνώμονες και δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε την εκτίμησή τους”, δήλωσε ο Milić. .

Χθες, ο πρωθυπουργός Plenkovic προήδρευσε της έκτης συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου για την εισαγωγή του ευρώ ως επίσημου νομίσματος στη Δημοκρατία της Κροατίας. Η υπουργός Blaženka Divjak παρέστη επίσης σε αυτή τη συνάντηση και σήμερα, σε συνεννόηση με επιδημιολόγους, έλαβε οδηγίες να παραμείνει σε αυτο-απομόνωση και να υποβληθεί σε έλεγχο για κορωνοϊό.

Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας, ο πρωθυπουργός και άλλα μέλη της κυβέρνησης που ήταν στη συνάντηση, σύμφωνα με τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων, δεν υποχρεούνται να παραμείνουν σε αυτο-απομόνωση, καθώς φορούσαν προστατευτικές μάσκες καθ ‘όλη τη διάρκεια της συνάντησης, κάτι το οποίο, όπως επισημαίνει ο Milić, παρατηρήθηκε από όλους τους παρόντες φωτογράφους και καμεραμάν.

“Αυτό αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της σημασίας που ενέχει η χρήση μάσκας, ώστε να προστατεύετε τους άλλους από την πιθανότητα εξάπλωσης του ιού. Παρόλα αυτά, και δεδομένου του υπεύθυνου καθήκοντος που εκτελεί, ο πρωθυπουργός θα υποβληθεί σε έλεγχο για κορωνοϊό”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Όλοι οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Επιστημών και Παιδείας, καθώς και η Υπουργός Divjak, έλαβαν οδηγίες από έναν επιδημιολόγο την Τρίτη σχετικά με μέτρα αυτο-απομόνωσης και έκτακτης δειγματοληψίας, μετά την επιβεβαίωση πως ένας υπάλληλος του Υπουργείου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ανεπίσημες πηγές αναφέρουν ότι η υφυπουργός είχε παρευρεθεί σε γαμήλιο πάρτι στο Zadar, όπου μερικοί παρευρισκόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Επιστρέφοντας στο Ζάγκρεμπ, δεν υποβλήθηκε σε έλεγχο ούτε παρέμεινε σε αυτο-απομόνωση, αλλά αντιθέτως στο μεσοδιάστημα παρακολούθησε τη συνάντηση προσωπικού των υπαλλήλων του υπουργείου και παρευρέθη σε άλλες συνεδρίες. /ibna