Χειρότερες οι προβλέψεις της HSBC για την Ελλάδα

Χειρότερες οι προβλέψεις της HSBC για την Ελλάδα

Μεγαλύτερη ύφεση “βλέπει” για την Ελλάδα η βρετανική τράπεζα HSBC. Οι νέες εκτιμήσεις της  τοποθετούν την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο στο 12% από 8,6% που ανέμενε πριν, με την ύφεση για το σύνολο του 2020 να διαμορφώνεται πλέον στο 8,2% από 6% πριν.

Το βασικό ζήτημα, σύμφωνα με την HSBC, είναι η εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό, για τον οποίο και εκτιμά ότι η πτώση του θα είναι της τάξεως του 50%, δημιουργώντας ύφεση έως και 5% από το ΑΕΠ φέτος, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί το αισιόδοξο σενάριο, τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Αναφορικά με τη μετοχική αγορά, η HSBC διατηρεί την ουδέτερη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας πως ο εγχώριος ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι εύθραυστος. Το σοκ της πανδημίας ωθεί την οικονομία σε ύφεση, βάζοντας περαιτέρω εμπόδια στη βελτίωση της εικόνας των τραπεζών και επισημαίνει ότι απαιτείται βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, προκειμένου να απελευθερωθεί αξία στις ελληνικές τράπεζες, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την επέκταση της οικονομικής ανάκαμψης.

Από εκεί και πέρα, η HSBC θεωρεί ωστόσο δεδομένη την επιδείνωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας λόγω της κρίσης της πανδημίας, με αποτέλεσμα η ποιότητα του ενεργητικού και η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών να χειροτερεύουν.

Τουρισμός

Αναφορικά με την ανάλυση της βρετανικής τράπεζας για τον τουρισμό, εκτιμά ότι τα τουριστικά έσοδα συνήθως αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του ΑΕΠ και ο τομέας σχεδόν το 20% της οικονομίας. Οι διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια μειώθηκαν κατά 73% σε ετήσια βάση την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020, ενώ τα ταξιδιωτικά έσοδα μειώθηκαν κατά 51,4% σε ετήσια βάση για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου (και 98,7% σε ετήσια βάση μόνο τον Απρίλιο). Το θετικό στοιχείο είναι ότι η χώρα δέχεται το 60% των τουριστών μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου, οπότε δεν είναι χαμένη η χρονιά ακόμα. Ωστόσο, εκτιμάει μια πτώση κατά 50% στις αφίξεις τουριστών./ibna