Αλβανία: Οι Αλβανοί να ενεργήσουν ως έθνος και όχι ως δύο κράτη για την υπεράσπιση του KLA, λέει ο Cakaj

Αλβανία: Οι Αλβανοί να ενεργήσουν ως έθνος και όχι ως δύο κράτη για την υπεράσπιση του KLA, λέει ο Cakaj

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και  για την Ενσωμάτωση στην ΕΕ της Αλβανίας, Gent Cakaj, δήλωσε ότι τα Τίρανα είναι υποχρεωμένα να είναι με το Κοσσυφοπέδιο τώρα που οι πολιτικοί του ηγέτες και οι πρώην εκπρόσωποι του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA) αντιμετωπίζουν κατηγορίες εγκλήματος πολέμου.

«Όταν διακυβεύονται οι αξίες του KLA, πρέπει να αντιδράσουμε ως έθνος και όχι ως δύο χώρες. Αυτό είναι για την υπεράσπιση των αξιών του KLA, για να καθαρίσει το όνομά τους. Τώρα βλέπουμε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι αποκλειστικά υπεύθυνο. Μετά από 20 χρόνια, η Σερβία δεν θεωρείται πλέον ως η επιτιθέμενη. Και αυτό παράγει πολιτικές συνέπειες. Εάν κατατεθεί το κατηγορητήριο, τα Ειδικά Τμήματα του Κοσσυφοπεδίου όχι μόνο θα απομακρύνουν ορισμένους πολιτικούς εκπροσώπους στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά θα αφήσουν κενό», είπε.

Ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Αλβανίας, ο οποίος κατάγεται από το Κοσσυφοπέδιο, αναφέρει ότι η δημοσίευση του κατηγορητηρίου εναντίον του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci και του ηγέτη του PDK Kadri Veseli είχε πολιτικά κίνητρα λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική στιγμή που δημοσιεύθηκε. Η Ειδική Εισαγγελία (SPO) δημοσίευσε στις 24 Ιουνίου ένα δελτίο τύπου όπου ανέφερε ότι οι εισαγγελείς του έχουν καταθέσει μήνυση εναντίον του Thaci και του Veseli, το οποίο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από δικαστή καθώς δεν έχει γίνει δίκη. Την ίδια μέρα ο Thaci βρισκόταν στον δρόμο για την Ουάσιγκτον για να παρευρεθεί στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic, με τη μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για τον διάλογο Richard Grenell.

«Έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι αυτό είχε πολιτικά κίνητρα για δύο λόγους: Πρώτον, η χρονική στιγμή, όπου το δελτίο τύπου δημοσιεύθηκε δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση του Λευκού Οίκου, και δεύτερον, σύμφωνα με τη δήλωση, ο Thaci και ο Veseli φέρεται να έχουν βάλει τα προσωπικά τους συμφέροντα υπεράνω των θυμάτων και προσπαθούσαν να υπονομεύσουν το έργο του Δικαστηρίου. Αυτό το είδος της έκφρασης χρησιμοποιείται σε μια εσωτερική πολιτική διαμάχη.  Αλλά ένα δικαστήριο που δεν είναι ο τρίτος δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει πολιτικά με τέτοιες δηλώσεις», δήλωσε ο Cakaj./ibna