Βόρεια Μακεδονία: Έκλεισαν οι κάλπες της πρώτης μέρας της τριήμερης ψηφοφορίας

Βόρεια Μακεδονία: Έκλεισαν οι κάλπες της πρώτης μέρας της τριήμερης ψηφοφορίας

Συνολικά 723 άτομα άσκησαν το δικαίωμα ψήφου τους στη σημερινή ψηφοφορία των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 και σε αυτο-απομόνωση, όπως ενημέρωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Oliver Derkovski διευκρίνισε ότι ήταν εγγεγραμμένα 759 άτομα να ψηφίσουν και η διαφορά που εμφανίζεται στους αριθμούς που ανακοίνωσαν νωρίτερα οφείλεται στο γεγονός ότι αποφασίστηκε να γίνουν δεκτές καταγγελίες πολιτών.

«Χάρη στα μέσα ενημέρωσης και στο πραγματικό μήνυμα που μεταφέρθηκε στους πολίτες ότι η Εκλογική Επιτροπή και το κράτος παρέχουν εντελώς ασφαλή ψηφοφορία σε όλους τους πολίτες μας που ήταν σε αυτήν την κατηγορία ψηφοφόρων, και έτσι μπορώ να πω ότι η SEC ολοκλήρωσε το καθήκον της. Για τις άλλες δύο ημέρες ψηφοφορίας, καλώ όλους τους πολίτες μας να βγουν και να ψηφίσουν και να μην ανησυχούν για την υγεία τους, γιατί θα είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς στα εκλογικά κέντρα», δήλωσε ο Derkovski.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους όσους συμμετείχαν στην ψηφοφορία την πρώτη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές το 2020, επειδή έλαβαν χώρα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την οργάνωση και την εφαρμογή της ίδιας της πράξης ψηφοφορίας.

Από τη σημερινή και την αυριανή ψηφοφορία, η Εκλογική Επιτροπή δεν δημοσιεύει τα αποτελέσματα, αλλά μόνο το ποσοστό συμμετοχής

Στις 13 Ιουλίου ξεκίνησαν οι πιο «παράξενες» εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς σήμερα ψήφισαν για τις εκλογές της 15ης Ιουλίου, τα άτομα που είναι μολυσμένα από τον COVID-19 ή βρίσκονται σε αυτοαπομόνωση. Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε τρεις μέρες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά 15 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων και διεξάγονται για την ανάδειξη νέας Εθνοσυνέλευσης που αριθμεί 120 βουλευτές. Το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανέρχεται στο 1,8 εκατ.

Αύριο, 14 Ιουλίου, θα ψηφίσουν οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, άτομα που εκτίουν ποινή φυλάκισης, καθώς και άτομα που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας. Την ημέρα των εκλογών, 15 Ιουλίου, στις κάλπες θα προσέλθουν όλοι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 07:00 (τοπική ώρα) μέχρι τις 21:00 (τοπική ώρα) λόγω των πρωτοκόλλων που έχουν ορισθεί από την Επιτροπή Λοιμωδών Νοσημάτων για την προστασία των πολιτών στα εκλογικά κέντρα./ibna