Ρουμανία: Το PSD καθυστερεί την ψήφιση του νέου νόμου για την καραντίνα

Ρουμανία: Το PSD καθυστερεί την ψήφιση του νέου νόμου για την καραντίνα

Στη Γερουσία μένει να διεξαχθεί η συζήτηση του νέου νομοσχέδιου για την καραντίνα και την απομόνωση. Το Σάββατο, ωστόσο, το σώμα αποφάσισε, κατόπιν αιτήματος των γερουσιαστών του PSD, την αναβολή της συζήτησης, προκειμένου να μελετήσουν την ευρωπαϊκή πρακτική. Επίσης υποστήριξαν ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο στερείται συνοχής και “οι πολίτες έχουν δικαίωμα σε έναν νόμο που να τους προστατεύει”. Το PSD έχει ζητήσει επίσης σχετικές γνωματεύσεις από διάφορους φορείς, παρότι το PNL έχει προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις των καθυστερήσεων στη δημόσια υγεία.

Ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός, Ludovic Orban, σε δηλώσεις του τόνισε ότι “ο νόμος που συζητείται στη Γερουσία είναι ο νόμος που συζητήθηκε στη Βουλή, όπου έβαλε το αποτύπωμά της η πλειοψηφία της Βουλής, η πλειοψηφία του PSD, Pro România, ALDE. Πρακτικά, ο Cazanciuc (Γερουσιαστής PSD) ασκεί κριτική στους ίδιους τους συναδέλφους του από το κόμμα, που δεν ψήφισαν το νόμο στη μορφή που βγήκε από τη Βουλή”, τόνισε ο κ. Orban το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικό σταθμό.

Παραίνεση Băsescu να μην περιμένει το PSD

Ο πρώην Πρόεδρος της Ρουμανίας, νυν ευρωβουλευτής, Traian Basescu, με μήνυμά του στο Facebook παρότρυνε τον Orban να μην περιμένει από το PSD να εγκρίνει το νόμο για την καραντίνα, διότι έχει στη διάθεσή του όλα τα νομικά εργαλεία, για να λάβει συγκεκριμένα μέτρα κατά της πανδημίας. Αναφερόταν σε διεθνείς συμβάσεις, τον κανονισμό του ΠΟΥ και μια απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία των πολιτών./ibna