Ρουμανία: Περιορισμούς βάζουν οι χώρες στους Ρουμάνους πολίτες λόγω COVID-19

Ρουμανία: Περιορισμούς βάζουν οι χώρες στους Ρουμάνους πολίτες λόγω COVID-19

Όλο και περισσότερες χώρες απαγορεύουν στους Ρουμάνους πολίτες την πρόσβαση στο έδαφός τους ή τη συναρτούν με σειρά όρων. Οι χώρες που έχουν εισάγει περιορισμούς έχουν φθάσει τις 20 και από αυτές οι 14 είναι μέλη της ΕΕ.

Οι χώρες αυτές είναι: Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Σλοβακία, Σλοβενία και Ουγγαρία.

Εν τω μεταξύ άλλα 413 κρούσματα κορωνοϊού αναφέρθηκαν σήμερα στη Ρουμανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 32.948, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομάδας Στρατηγικής Επικοινωνίας. Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 6.655 τεστ.

Την Κυριακή καταγράφηκαν 456 νέα κρούσματα μετά από 8.633 τεστ. Το Σάββατο είχαν καταγραφεί 698 νέα κρούσματα. Από τον κορωνοϊό έχουν χάσει τη ζωή τους 1.901 άτομα έως σήμερα. Αυτή τη στιγμή στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 235 ασθενείς. Συνολικά έχουν γίνει σε ολόκληρη την χώρα 854.241 τεστ.

Ο Υπουργός Υγείας, Nelu Tătaru, δήλωσε σήμερα στην πόλη Galați (όπου εντοπίστηκαν τελευταία πολλά κρούσματα μεταξύ των οποίων και σε περίπου 80 άτομα που ανήκουν στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό), ότι ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο κινείται πτωτικά, όμως το πιθανότερο είναι ότι την Τρίτη θα σημειώσει άνοδο διότι το Σαββατοκύριακο δεν έγιναν όσα τεστ μπορούσαν να γίνουν. «Αύριο θα έχουμε ένα αποτέλεσμα που θα πλησιάζει περισσότερο στην πραγματικότητα», είπε.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμα σε σημείο κατάρρευσης. Είναι ακόμα αποδεκτό (σ.σ.το επίπεδο)». Ο Υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ δεν ξεπέρασε τους 250.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας, Raed Arafat, είχε δηλώσει ότι “το επίπεδο συναγερμού” στην επιδημία κορωνοϊού θα επέλθει όταν οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ θα φθάσουν τους 400-500.

Σε δηλώσεις το  βράδυ της Κυριακής,, ο κ. Arafat τόνισε ότι αν η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινωθεί, οι Αρχές ενδέχεται να επιβάλλουν νέους περιορισμούς οι οποίοι ωστόσο θα αφορούν συγκεκριμένες ζώνες και όχι ολόκληρη τη χώρα. Επισήμανε δε, ότι “έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων επί ημέρες” σε πέντε “καυτά σημεία” – το Βουκουρέστι, Argeș, Prahova, Brașov, Dâmbovița, και Galați./ibna