Ελλάδα: Ικανοποίηση εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας με το πέρας του ΣΕΥ

Ελλάδα: Ικανοποίηση εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας με το πέρας του ΣΕΥ

Με το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Έλληνας Υπουργός έκανε δήλωση, που ανέφερε ότι η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και αυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ ζητήθηκε από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της.

Όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της.»

Σύμφωνα με την Έλληνας ΥΠΕΞ, συμφωνήθηκε όπως ο κ. Borrell διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Επίσης η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση.

Ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσα επίσης τους συναδέλφους του ότι θα ζητήσει τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.

Τέλος, ως προς τη Λιβύη, σύμφωνα με τον Έλληνας ΥΠΕΞ, υπήρξε αναφορά από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, καθώς και καταδίκη του επεισοδίου που αφορά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο. Επίσης εκλήθη ευθέως η Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη./ibna