Σερβία: Ο Πατριάρχης Ειρηναίος απεύθυνε έκκληση στον Erdogan για την Αγία Σοφία

Σερβία: Ο Πατριάρχης Ειρηναίος απεύθυνε έκκληση στον Erdogan για την Αγία Σοφία

Ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος ζήτησε από την Τουρκία σήμερα να παραιτηθεί από την απόφαση να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Εκτίμησε ότι η μόνη δίκαιη λύση είναι να διατηρηθεί το καθεστώς αυτού του κτηρίου ως μουσείο και να καταστεί δυνατή η εκτέλεση μουσουλμανικής και χριστιανικής λατρείας.

«Ο ναός είναι περισσότερο από αρκετά ευρύχωρος, ώστε κανείς να μην ενοχλεί κανέναν. Μια τέτοια λύση δεν θα είχε προηγούμενο στον σύγχρονο κόσμο. Σημειώνουμε ότι όχι μόνο στην Ιερουσαλήμ ή το Σινά – και αυτά είναι ιερά μέρη για πιστούς και των δύο θρησκειών, αλλά και αλλού, έτσι και στη Σερβία και σε άλλες περιοχές όπου ζουν οι Σέρβοι, η εκκλησία και το τζαμί συχνά στέκονται δίπλα-δίπλα, μαρτυρώντας ιστορική συμβίωση, ανοχή και εμπιστοσύνη μεταξύ γειτόνων», ανέφερε ο Ειρηναίος στη δήλωση του.

Πρόσθεσε ότι η Αγία Σοφία ήταν ένας χριστιανικός ναός για περισσότερο από εννέα αιώνες, και το τζαμί για λίγο περισσότερο από πέντε, και ότι ήταν κάποτε ο σημαντικότερος ναός «ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου», τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση.

«Θεωρούμε την κατάργηση του διατάγματος του Ataturk και τη μονομερή επιστροφή της Αγίας Σοφίας στο καθεστώς του τζαμιού, κατά συνέπεια, όχι μόνο ως ιστορική αδικία αλλά και ως βιαστικό και περιττό πολιτικό βήμα, επιζήμιο για τη διεθνή φήμη και τις σχέσεις της Τουρκίας και της εμπιστοσύνη μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στον κόσμο». είπε.

Ο Ειρηναίος εξέφρασε την ελπίδα ότι είναι σαφές σε όλους ότι η εναλλακτική λύση για το μέλλον δεν είναι μια τεχνητά προκαλούμενη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παγκόσμιων θρησκειών, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, αλλά η ειρήνη μεταξύ των πιστών τους, και όχι μόνο η ειρήνη ή απλά η ανοχή αλλά και ο αμοιβαίος σεβασμός.

Ο Σέρβος Πατριάρχης συμμετείχε στις εκκλήσεις προς τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, του Πατριάρχη Κυρίλλου της Μόσχας, του Πάπας Φραγκίσκου και άλλων ζητώντας του να παραιτηθεί από την πρόθεσή του να αλλάξει τον χαρακτήρα της Αγίας Σόφιας και να διατηρήσει το status quo.

«Δεν είναι ακόμα αργά για κάτι τέτοιο. Μια τέτοια ενέργεια θα τον εξυπηρετούσε καλά και θα ήταν παρηγοριά και ικανοποίηση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την Εκκλησία του και τη Ρωμαϊκή (ελληνική) κοινότητα στην Τουρκία για τη θλίψη και τον πόνο τους για αυτήν την απόφαση, αλλά θα έφερνε στη σύγχρονη Τουρκία την έγκριση, την μπιστοσύνη και τα συγχαρητήρια από ολόκληρο το κοινό του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε ο Ειρηναίος./ibna